JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2024 10:21:00

Nikdo nekontroluje, co s penězi během úschovy advokát dělá

Nikdo nekontroluje, co s penězi během úschovy advokát dělá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zákonu o advokacii

 V komentáři v Mladé frontě DNES (ZDE) jsem popsala obrovské zanedbané bílé místo ve fungování právního státu u nás. Už nemáme 90. léta, kdy krachovaly banky, investiční fondy, kampeličky a lidé se často marně dovolávali spravedlnosti. A přesto se takové věci dějí i teď a odpovědné instituce ignorují stovky okradených klientů a ztráty stovek miliónů korun.

Takovým bílým místem jsou advokátní úschovy peněz. Skoro nikdo, kdo svěřuje advokátovi peníze, neví, že na zpronevěru, tedy trestný čin, není advokát pojištěn. A taky neví, že nikdo nekontroluje, co s penězi během úschovy advokát dělá, zda si je "nepůjčuje". Dokonce je podle zákona může vybírat z účtu advokátní úschovy i v hotovosti. To umožňuje i praní špinavých peněz a zákon to nijak nereguluje!

Tak se nedivme, že takové "letadlo" může snadno spadnout. Advokát pak je sice zpravidla potrestán trestním soudem, ale peníze, tedy to, kvůli čemu to dělá, zmizely, respektive policie je nenajde. A obětem zůstanou doslova oči pro pláč.

Jak je možné, že to policie, ministerstvo spravedlnosti, vnitra a financí nebo advokátní komora dávno nevyřešily a nepomohly zavést pojistky na ochranu obětí trestných činů?

Se skupinou právníků a s poškozenými z Kauzy Suková a Century 21 usilujeme o to, aby se změnil zákon o advokacii. Advokátní úschovy musí být regulovány zákonem, musí se zakázat volné nakládání s penězi na úschovním účtu a banky by měly klienty informovat o tom, kam advokát hodlá poslat jejich peníze. Klíčové je zabránit zpronevěře dřív, než peníze zmizí!

Teď se při hlasování o zákonu o advokacii v Poslanecké sněmovně ukáže, jestli slova o ochraně obětí trestných činů jsou myšlena vážně, nebo ne. Držte nám palce

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama