Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2024 11:14:00

Zvýšení dostupnosti nájemního bydlení je jednou z našich priorit

Zvýšení dostupnosti nájemního bydlení je jednou z našich priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení.

 Zvýšení dostupnosti nájemního bydlení je jednou z priorit této vlády. Dnes jsme proto představili konkrétní kroky, jak chceme zvýšit podíl nájemních bytů na trhu za zastropovaný nájem pro mladé rodiny, seniory, či lidi vykonávající potřebné profese, jako jsou například zdravotní sestry nebo učitelé.

Abychom věděli, jaké jsou ceny nájemního bydlení v jednotlivých městech a obcích, připravili jsme na Ministerstvu financí cenové mapy, které nám pomohou nastavovat úroveň dostupných pronájmu dle jednotlivých obcí. Každý si tak nově může na webu ministerstva najít, jak se ceny nájmů v dané lokaci pohybují.

Připravili jsme několik modelů, jak rozhýbat výstavbu dostupného nájemního bydlení, chceme tak propojit stát, obce a soukromý sektor. V rámci projektu tak podpoříme:

  • Odkup hotových bytů obcí
  • Výstavbu obce ve spolupráci s developerem nebo stavební firmou
  • Výstavbu samotného developera nebo stavební firmy
  • Výstavbu obce

Aby se dalo stavět, je nutné mít pozemky. Ministerstvo financí provedlo v minulém roce rozsáhlou inventuru majetku státu, díky které jsme vytipovali přes 200 pozemků, které svými rozměry i lokací jsou vhodné pro výstavbu bydlení. Předpokládám, že v během příštího roku budeme schopni pozemky bezplatně převést na obce a kraje, pokud o to požádají.

Co se týče financování, vláda pro tento účel zajistila v první fázi zhruba 8 miliard korun z Národního plánu obnovy (peníze z EU), které budou prostřednictvím Státního fondu podpory investic a Národní rozvojové banky určeny na financování bytových projektů samospráv. O dalších finančních zdrojích jednáme například s Evropskou investiční bankou, s pojišťovnami, penzijními fondy a počítá se i se zapojením soukromého sektoru.

První vlaštovky dostupného bydlení už můžeme najít třeba v Českých Budějovicích, kde město momentálně staví přes 300 nájemných bytů. Stát v tomto případě poskytl zdarma pozemek, zvýhodněný kapitál a poradenství. Jiný model zase můžeme vidět na Praze 9 (46 bytů) a v Ostravě – Mariánské Hory (58 bytů), kdy obec nakoupila za zvýhodněný kapitál od státu již hotové byty.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama