PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2024 16:20:00

Odebírané děti z rodin kvůli bytové nouzi. To musí skončit

Odebírané děti z rodin kvůli bytové nouzi. To musí skončit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení.

 Důstojné bydlení je nezbytný základ pro život. Počet lidí, kteří si ho mohou dovolit, se ale dramaticky snižuje. Zdaleka se to netýká jen obyvatel ve vyloučených lokalitách.  V ohrožených skupinách najdeme seniory, matky samoživitelky nebo děti.

V českých ústavech jich teď vyrůstá téměř 8 000. Zhruba v polovině z těchto případů byla jednou ze souvisejících příčin odebrání z rodiny bytová nouze. Výzkumy potvrzují, že v nevyhovujícím bydlení děti nemají dobré podmínky pro učení. Jsou znevýhodněné ve škole, častěji nemocné, mají víc absencí. Úspěšně dokončená maturita přitom zaručuje zvýšení životních příjmů o desítky procent, nemluvě o přínosu pro sociální systém.

Za každého studenta s nedokončeným vzděláním veřejný rozpočet ročně přichází o statisíce korun. Větší množství lidí v nevyhovujícím bydlení se potom projevuje i v nákladech na provoz azylových domů a sociálních služeb nebo zdravotnických zařízení. Souvisí s tím i výdaje na práci soudců a exekutorů. Zákon o podpoře bydlení je založený na hlavně prevenci bytové nouze. Na jeho přijetí bylo včera pozdě. Každý odklad jenom zvyšuje už tak vysokou zátěž sociálního systému.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama