MUDr. Marek Zeman, MBA

  • PRO 2022
  • Praha 3
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2024 13:37:00

Když jestřábi táhnou

Když jestřábi táhnou

Zdá se, že v Evropě se přeskupují nejen hospodářskopolitické síly, kdy posiluje Francie na úkor Německa, které čím dál více nemůže najít pevnou půdu pod nohama, ale přesouvají se také politické síly evropského vojenského komplexu včetně sil NATO.

 Musím říci, že bohužel se do tohoto procesu stále více zapojuje ke své škodě i Česká republika, ačkoliv nikdy předtím o pozici jednoho z vojenských jestřábů Evropy nestála. Alespoň od dob husitských či bělohorských jsme tuto ambici neměli. Tím neříkám, že máme být bezbranní nebo nemít armádu, ostatně ani Švýcarsko není beze zbraní. Má silnou a dobře vyzbrojenou domobranu.

Nemluvím o zbrojním průmyslu, který měl a má v ČR dlouhou tradici, i když po roce 1990 jsme jej podstatně ke své škodě omezili. Počínání našich čelních představitelů u mě vzbuzuje obavy, že je zájem vlády a prezidenta na „vojenskopolitickém“ poli předstihnout ve svých aktivitách i daleko větší země, než jsme my.

Jak jinak si vysvětlit vládní iniciativu směřující k zabezpečení velkého množství munice pro ukrajinskou armádu? Místo toho, aby ČR vyvinula maximální snahu směřující k nastolení míru na Ukrajině, dochází k posílení válečného snažení Ukrajinců prostřednictvím dodávek zbraní a především munice ze třetích zemí. To bezpochyby konflikt na Ukrajině prodlužuje a vede k dalším tisícům mrtvých na obou stranách. Premiér Fiala je za to svými spojenci chválen po celém světě, ačkoliv zatím nelze nějakého posunu Ukrajinců směrem k dobytí obsazených území dohlédnout.

V minulých dnech se konala v Kramářově vile pracovní večeře s dalšími významnými představiteli této iniciativy, jako jsou nizozemský premiér Mark Rute, který se může stát příštím generálním tajemníkem NATO nebo polský prezident Duda a další. Na jednání byla výše zmíněná muniční iniciativa, vyzbrojení Ukrajiny protivzdušnou obranou či spolupráce v oblasti obranného průmyslu.

Prezident Petr Pavel propůjčil generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergerovi Řád T.G.Masaryka III. třídy. Pojďme se podívat, o co jde.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka je vysokým státním vyznamenáním České republiky a bývalého Československa. Prezident republiky jej uděluje nebo propůjčuje osobám, které se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Nevím, zda-li jste také jako prezident Pavel přesvědčení, že pan Stoltenberg tato kritéria splňuje, ale dle mého názoru jde především o upevňování pozic našeho prezidenta a ČR v celoevropském kontextu vojenskopolitických sil.

Ve dnech 30. až 31. května proběhla v Praze „neformální“ schůzka ministrů zahraničí států NATO s cílem domluvit další strategii v podpoře Ukrajiny, mimo jiné k návrhu generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga ohledně umožnění ukrajinské armádě zasahovat dodanými zbraněmi cíle v týlu Ruska. Tuto změnu podporuje také francouzský prezident Emanuel Macron nebo český premiér Petr Fiala či polský prezident Duda.

Celé to na mě dělá dojem, že z Česka se stává vojenský jestřáb, minimálně evropského formátu. Patrně s cílem zmást nás tím, že naše vláda je dobrá a v zahraničí jsme vážení.

A reálné problémy Česka tím pádem vidět a řešit nemusíme.

MUDR. Marek Zeman, MBA
místopředseda strany PRO kandidát č.4 na kandidátce strany PRO Jindřicha Rajchla

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama