Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2024 13:09:00

Mobily do školy nepatří a stát by to měl zajistit

Mobily do školy nepatří a stát by to měl zajistit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k používání mobilních telefonů dětmi

 Že používání mobilních telefonů dětem škodí, totiž opakovaně potvrzují nejrůznější studie. Všechny se shodnou na negativním vlivu mobilů na vývoj dětského mozku, který vede k omezené slovní zásobě, problémům s dlouhodobou pamětí, ale i zhoršené schopnosti empatie, navazování vztahů nebo poruchám spánku, úzkostem, depresím. Mezi přidružené problémy patří vzrůstající počet případů dětí, závislých na mobilu, a samozřejmě také kyberšikany…

Samostatnou kapitolou je pak používání mobilních telefonů ve školách, kde podle průzkumů jednoznačně snižuje koncentraci žáků a efektivitu učení. I nejlepší snaha učitelů má tím pádem jen malou šanci padnout na úrodnou půdu.

K zákazu používání mobilů alespoň na základních školách tak postupně přistupují země po celém světě, od Francie, Itálie, Portugalska, Nizozemska nebo Velké Británie po Izrael, Nový Zéland či několik států v USA. Zkušenosti s tímto opatřením jsou zatím jen pozitivní: Děti jsou soustředěnější, dosahují lepších studijních výsledků. Navíc se místo koukání opět baví mezi sebou, což je nakonec jedním ze smyslů školní docházky – socializace.

Od příštího roku chci proto zákaz používání mobilů během výuky zavést i u nás na Vsetíně, a to v základních školách, kde je město zřizovatelem.

Jako první krok jsme pro ředitele škol uspořádali přednášku neurologa Martina Jana Stránského, který představil výsledky srovnávacích studií, a potvrdil tak celosvětový trend. Aby se rodiče nemuseli bát: V odůvodněných případech (typicky kvůli zdravotním omezením) samozřejmě děti telefon k dispozici mít budou, půjde však o výjimku z pravidla.

Je totiž načase, aby děti opět byly dětmi. Dospělí mají vědět, co je pro ně nejlepší, a být schopní to také realizovat. Házet na děti zodpovědnost a tvrdit, že jim přece jen dáváme možnost svobodně se rozvíjet, není fér hlavně vůči nim, protože na to ve finále doplatí nejvíc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama