Ing. Marie Pošarová

  • SPD
  • Plzeňský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2024 10:03:05

Migrační pakt EU: Bič na neposlušný Východ?

Migrační pakt EU: Bič na neposlušný Východ?

Migrační pakt EU se podle francouzského premiéra nebude týkat francouzských městeček, ale východní Evropy


Víte, co se odehrálo zhruba před týden? Minulý čtvrtek večer (30. května) proběhla v televizi France 2 debata mezi předsedou vlády Francie Gabrielem Attalem, zastupujícím liberální kandidátku Renew Europe prezidenta Macrona  ve volbách do Evropského parlamentu a předsedou Národního shromáždění Marine Le Penové Jordanem Bardellou.

A víte, co zde zaznělo? Bardella obvinil francouzský vládnoucí tábor, že migraci pouze řídí, místo aby jí bránili. Premiér Attal v reakci na to Migrační pakt EU chválil  a přesvědčoval posluchače o tom, „…že výsledná břemena paktu dopadnou především na země východní Evropy. Migrační pakt se nebude primárně týkat francouzských městeček, ale zemí východní Evropy, které dosud odmítaly přijímat migranty.“.

To řekl francouzský premiér. A řekl tak přímo a nahlas, před čím my v hnutí SPD varujeme dlouhodobě.

„Podařilo se nám východoevropské země přimět k podpisu dohody, která říká: buď přijmete imigranty jako Francie, Španělsko či Itálie, nebo budete platit za ochranu hranic.“. To ještě dodal francouzské premiér.

A já za naše hnutí SPD jasně a důrazně říkám, že nejsme žádný východ, jsme hrdá středoevropská země s tisíciletou obdivuhodnou historií. 

Ale hlavně - my už přece miliardy za ochranu vnějších hranic Evropské unie dávno platíme v podobě astronomických příspěvků do rozpočtu Evropské unie. 

Ať se tyto peníze  používají primárně na skutečnou ochranu těchto hranic – a nikoli na tisíce zbytečných aktivit, které Evropě a České republice škodí.

Navíc naši policisté dlouhodobě střeží vnější unijní hranice v Maďarsku a podílíme se na jejich ochraně i jinak.

Slova francouzského premiéra vyřčená na naši adresu nelze označit za nic jiného než drzost. Ale aspoň přiznal barvu a řekl natvrdo, o co v Migračním paktu jde.

Každopádně toto vystoupení francouzského premiéra přimělo i polskou opozici požádat o mimořádnou schůzi Sejmu, tedy dolní polské parlamentní komory.

A víte, co je zarážející? To ticho od naší vlády!

Na nepřijatelné výroky francouzského premiéra adekvátně nezareagoval ani ministr zahraničí Lipavský, ani premiér Petr Fiala.

Což je jen další projev jejich slabosti a podřízenosti cizím zájmům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama