Mgr. Petr Hladík

  • KDU-ČSL
  • ministr živ. prostředí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2024 9:15:00

Negativní dopady na přírodu je třeba řešit, aplikace učí turisty plánovat výlety

Negativní dopady na přírodu je třeba řešit, aplikace učí turisty plánovat výlety

Aplikace EPU pomáhá s overturismem a hledá atraktivní trasy pro milovníky přírody. Turisty navíc učí cestovat tak, aby se k přírodním lokalitám chovali šetrně.

 Současně představuje nejen vzácné nebo chráněné rostliny a živočichy, kteří se zde vyskytují. Do aplikace, která se stala nejstahovanější svého druhu, je nově možné také nahrávat své tipy na výlet.

Víte, co má společného ochrana přírody a cestovní ruch? Odpovědí je EPU. Tři písmena, zkratka pro průlomovou aplikaci do mobilních telefonů, která svým uživatelům najde ten správný výlet do míst, kde si užijí unikátní přírodu, klidné prostředí a vyhnou se davům turistů a přeplněným parkovištím.

Proč stále jezdit na přeplněnou Kvildu či Březník, když je na Šumavě tolik jiných krásných míst?! Inspiraci před začátkem prázdnin přináší milovníkům turistiky mobilní aplikace s názvem EPU. Přivádí turisty do atraktivních, avšak méně navštěvovaných lokalit v české přírodě, a pomáhá tak s overtourismem. To ale není všechno!

Aplikace vznikala ve spolupráci s institucemi, zaměřenými na ochranu přírody, například Agenturou ochrany přírody a krajiny nebo správami všech našich národních parků a organizacemi, zřízenými kvůli propagaci turistického ruchu či turismu, jakou je například CzechTourism. Díky tomu představuje i rostliny a živočichy, často vzácné nebo kriticky ohrožené, které se na daných trasách vyskytují.

„Naším cílem je uživatelům zajímavou formou přiblížit okolní přírodu a vzbudit v nich aktivní zájem o její ochranu. Nově mohou uživatelé také vkládat své vlastní tipy na výlety, na jejichž základě budeme vytvářet nové trasy. Tímto způsobem mohou přispět k omezení overturismu např. v okolí svého bydliště. V rámci aplikace budeme také pořádat různé exkurze, dobrovolnické akce a úklidy přírody. Navazujeme spolupráci s ochranářskými skupinami, které se aktivně starají o přírodu a chtěli bychom naše uživatele dostat i na jejich tradiční dobrovolnické akce,“ uvádí Ladislav Cirhan ředitel společnosti Gatyer, která aplikaci vyvinula.

Výlety jsou plánovány do míst, kde potenciálně vyšší návštěvnost nemá negativní vliv na okolní prostředí, jako je tomu na mnoha lokalitách v národních parcích či v národních přírodních rezervacích. Národní parky a národní přírodní rezervace chrání ty nejcennější a zároveň nejcitlivější ekosystémy, které může vysoká návštěvnost poškodit. Turisté si tento fenomén často vůbec neuvědomují.

Společnost Gatyer s aplikací, již si od uvedení na trh stáhlo více než 17 tisíc lidí, reagovala na trend, na který upozorňuje agentura CzechTourism a je v tuzemsku patrný dlouhé roky. Češky a Češi se vracejí do přírody. Na turistických stezkách lze během dovolené potkat stále více lidí s pohorkami, batohem a mobilní aplikací.

„Za poslední dekádu se chování českých turistů změnilo hned v několika ohledech. Jednak lidé hledají nové formy turismu a současně stále častěji volí dálkové pěší trasy, což potvrzují i naše data, podle nichž za polední čtyři roky vzrostl o 9 p. b. podíl cestovatelů, kteří se rozhodli během dovolené pro pěší turistiku. Propagace méně navštěvovaných míst je v souladu s našimi prioritami. Cílem je zajistit, aby Česko bylo místem, které má turistům co nabídnout a zároveň zamezit tomu, aby je vysoké vytížení v určitých místech neodradilo od zájmu o návštěvu,“ popisuje ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

Pomůckou pro takové dovolenkáře bude právě EPU, která představuje přímo revoluční počin na poli mobilních aplikací. Aktuálně se jedná o nejstahovanější aplikaci této kategorie zaměřenou na ochranu přírody. V době svého představení, tedy zhruba na začátku dubna, byla dokonce jednou z nejstahovanějších aplikací do mobilních telefonů vůbec.

„Naše krajina vyniká mimořádnou pestrostí. Je proto velmi důležité, abychom ji co nejvíce chránili a podporovali její biodiverzitu. V lokalitách národních parků a chráněných krajinných oblastí najdeme ty nejvzácnější ekosystémy. Věřím, že mobilní aplikace k ochraně těchto mimořádných přírodních lokalit přispěje a zároveň podpoří turisty k návštěvám méně frekventovaných, přitom stejně zajímavých míst. Nadměrná návštěvnost některých našich přírodních dominant má negativní dopady na samotnou přírodu a je potřeba to začít řešit,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík, který aplikaci poskytl záštitu.

„Aplikace vyplňuje prázdné místo v informačním prostoru - cílí na rodiny s dětmi nebo seniory s dětmi - což je stále rostoucí podíl návštěvníků Šumavy a nabízí jim nové lokality a scenérie, dosud málo navštěvované a vhodné pro klidnou a bezpečnou návštěvu přírody. Na Šumavě vznikly v minulém roce dvě studie zabývající se usměrněním cestovního ruchu, a právě tato nová aplikace naplňuje jeden z cílů vyplývající z obou studií - odkrýt atraktivity i méně navštěvovaných částí Šumavy a jejího předhůří,“ doplňuje ředitel Správy národního parku Šumava Pavel Hubený.

Při vstupu do chráněného území aplikace upozorňuje na pravidla chování a případná omezení. Vysvětluje také, proč je třeba tato omezení dodržovat, což si často turisté neuvědomují. „Společnost Veolia je hrdým partnerem projektu a zvláště pak, když může ukázat dětem, jak chránit přírodu,“ uvádí Eva Kučerová, ředitelka marketingu Veolia.

Jedním z cílů EPU je také vybudovat i komunitu dobrovolníků, kterým není ochrana přírody lhostejná a sami se budou chtít aktivně zapojit. „Ať už formou různého dobrovolničení nebo tvorbou overtourism friendly tras ve svém okolí. Například fotek z různých výletů už nám přišlo spoustu, uživatelé přes email píšou i různé návrhy na vylepšení aplikace atd. Proto jsme jim nově umožnili vkládat vlastní trasy, a tak se aktivněji zapojit a podílet se na jejím vývoji,“ uvádí Marek Mejstřík z firmy Algodos.

„Snahou této aplikace, která je kromě klasické webové (prohlížečové) verze zdarma dostupná také v obchodech Google Play a App Store, je rozptýlení turistického ruchu pomocí představení méně známých, ale podobně krásných míst či méně frekventovaných přístupových tras k nejznámějším turistickým cílům,“ doplňuje Cirhan.

Předností EPU je nejen to, že uživatele skrze mobilní telefon nasměruje na výlet, který bude turisticky atraktivní, i když jeho trasa nebude notoricky známá, uživatel získá přehled o zdejší fauně a flóře, formou zábavných kvízů zatraktivní výlet pro děti, ale také můžete aplikaci dále rozšiřovat a podílet se na jejím rozvoji.

Vývoj nových funkcí:

  • Možnost přidání návrhu trasy uživatelem 
  • Přidána možnost vložení popisku k fotkám 
  • Ke každému výletu přidána funkce „navigovat na začátek trasy“ – možnost navigace přes mapy.cz, google maps nebo jinou aplikaci. 
  • Ke každému výletu přidána možnost stažení trasy ve formátu gpx 
  • Možnost vypnout notifikaci o vstupu pro konkrétní oblasti (pokud někdo např. bydlí v CHKO, aby mu každý den nechodilo upozornění o vstupu)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama