JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2024 23:08:00

Nejvíc štve nechuť Ministerstva vnitra ke zpřísnění zbraňové legislativy

Nejvíc štve nechuť Ministerstva vnitra ke zpřísnění zbraňové legislativy

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na závěry vyšetřování zásahu Policie ČR na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

 Jako advokátka se dlouhodobě věnuji pomoci obětem trestné činnosti. Proto pomáhám i rodině oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Tento brutální zločin svým rozsahem nemá v ČR obdobu, i když už předtím se staly zločiny masové střelby, jako např. v Uherském Brodě nebo v Ostravě.

V tomto případě bylo na Filozofické fakultě a v Klánovicích zavražděno 16 lidí a mnoho lidí zraněno. Ve světle nových informací, uvedených v usnesení o odložení trestní věci, mě ze všeho nejvíc štve, jakou nechuť má Ministerstvo vnitra ke zpřísnění zbraňové legislativy a vyvození opatření do budoucna.

Pachatel si za účelem vraždění pořídil půl roku předtím zbrojní průkaz a osm zbraní včetně dlouhých, s obrovským množstvím munice. Rok před střelbou se léčil na psychiatrii, a přesto zbrojní průkaz dostal. Podle psychologického posudku šlo o psychopatickou osobnost s vražednými a sebevražednými myšlenkami.

Ve spoustě zemí musí být zkoumána nejen zdravotní, ale i psychická způsobilost držitele zbraní, v ČR nikoli. Zbraňová lobby je tak silná, že má vliv i na ministra vnitra, který původně mluvil o zavedení psychotestů a teď už o tom mlčí.

Ve čtvrtek bude Policie ČR o vyšetřování střelby na FF informovat veřejnost. Měla by odpovědět na dvě zásadní otázky:

  • Jak mohl psychiatricky léčený člověk získat zbrojní průkaz a osm zbraní s množstvím munice?
  • Proč vyslaná policejní hlídka neprohledala budovu na Palachově náměstí dřív, než začal střílet, když tam hledaný pachatel, který zavraždil otce, byl už hodinu a půl před střelbou?

Jako v leteckých katastrofách je zásada vždy důkladně vyšetřit příčiny havárie a nastavit taková opatření, aby se co nejvíce zabránilo, že se to stane příště. I v případě masové střelby musí veřejné instituce udělat totéž!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama