prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2024 7:17:00

Úhrady rostou více než inflace

Úhrady rostou více než inflace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úhradové vyhlášce

 S prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem jsem jednal mj. o úhradové vyhlášce a požadavku České lékařské komory na víc peněz pro poskytovatele zdravotní péče. Vyslechl jsem si argumenty pana prezidenta a informoval ho, že jeho požadavky na větší výdaje zdravotních pojišťoven nelze provést bez zvýšení daní či odvodů na zdravotní pojištění občanům, nebo stanovení deficitního hospodaření systému zdravotního pojištění.

Nepřijde mi jako dobrý nápad zvedat občanům daně či zdravotní pojištění, nicméně slíbil jsem, že jeho požadavky přednesu kolegům ve vládě.

V mezičase tři zásadní informace:

1. Za posledních deset let se úhrady zdvojnásobily, zatímco kumulovaná inflace činila jen 50 procent. Je tak nepochybné, že úhrady nejen rostou, ale také rostou více než inflace. Zdravotní péči se nám daří zefektivňovat mj. redukcí hospitalizací či rozvojem jednodenní medicíny. Ušetřené prostředky šly z velké části na platy a mzdy zdravotníků.

2. Na příští rok nyní počítám s nárůstem příjmů systému zdravotního pojištění o 22 miliard. Z tohoto nárůstu budou navýšeny výdaje systému a sanován letošní deficit systému veřejného zdravotního pojištění.

3. Ještě před jednáním jsem byl v kontaktu s řediteli zdravotních pojišťoven. Ti mě ujistili, že v systému je dostatek prostředků na zajištění péče bez omezení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama