prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2024 23:13:00

Každá z nemocnic bude mít povinnost ustavit nemocničního ombudsmana

Každá z nemocnic bude mít povinnost ustavit nemocničního ombudsmana

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novinkám ve zdravotnictví.

 Zefektivňujeme zřizování pohotovostí, posilujeme práva pacientů a pokračujeme v kultivaci českého zdravotnického systému!

Dnes jsme s kolegy z Ministerstvo zdravotnictví České republiky médiím představili naši komplexní novelu zákona o zdravotních službách. Ta tvoří jeden z klíčových pilířů reformy zdravotnického systému. O co, mimo jiné, jde?

  1. Posilujeme práva pacientů. Pacient bude nově lépe informován o ceně poskytovaných zdravotních služeb, tato informace bude více závazná stejně jako ceník poskytovaných zdravotních služeb. Nebude tak pod hrozbou sankcí například možné vybírat poplatek za přijetí do péče a další pokoutné praktiky, což je poměrně častý nešvar.
  2. Zavádíme Centra komplexní péče o děti, což budou speciální zdravotnická zařízení určená dětem s vážným tělesným onemocněním nebo zdravotním postižením, jejich cílem mj. bude krátkodobá odlehčovací hospitalizace dítěte za účelem odlehčení osob pečujících v domácím prostředí.
  3. Stanovujeme páteřní síť lékařských pohotovostí, které budou minimálně u každého urgentního příjmu a zodpovědnost za jejich zajíštění přenášíme z krajů na zdravotní pojišťovny, které pro jejich zajištění mají vhodné nástroje. To povede k ulehčení často přetíženým urgentům.
  4. Každá z nemocnic bude mít také povinnost ustavit nemocničního ombudsmana. Cílem tohoto kroku je umožnit pacientům lépe a jednodušeji hájit svá práva v nemocničním prostředí a průběžně zlepšovat přístup nemocnic vůči pacientům.
  5. Vymezujeme také dobrovolnictví ve zdravotnictví za účelem rozvoje této přínosné oblasti v českém zdravotnictví. Mnozí chtějí pomáhat a my nyní ne zcela jasný systém zpřehledňujeme a pravidla vyjasňujeme.

Tuto novelu jsme pečlivě probrali se všemi připomínkovými místy a výsledkem je vyladěný návrh, který, jak doufám, nebude předmětem zásadních sporů. Rád bych, aby byl účinný ideálně od prvního ledna příští roku.

Další informace najdete zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama