Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2024 13:16:00

Zpřesnění definice utajované informace

Zpřesnění definice utajované informace

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 26. června 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti.

 Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážené vážení paní poslanci, jenom připomenu, že hlavním cílem té navrhované právní úpravy je legislativní změna institutu a požadavku v oblasti ochrany utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti těch, které činily v aplikační praxi potíže, dále zpracování požadavku vyplývající ze směrnic Severoatlantické aliance a také snížení administrativní zátěže jak fyzických osob, tak podnikatelů.

Takže ty právní úpravy se týkají zpřesnění definice utajované informace, zavedení speciálního režimu pro přístup příslušníků bezpečnostních sborů, utajován... a dalších, utajované informaci stupně, utajení vyhrazené, nově definována podmínka bezúhonnosti fyzické osoby. A tak bych mohl pokračovat. Lze říct, že ten zákon snižuje administrativní zátěž dotčených subjektů právní regulace třeba proto, že NBÚ bude v případě změny některého údaje obsaženého v osvědčení fyzické osoby nebo podnikatele vydávat novou veřejnou listinu z vlastní iniciativy, aniž by bylo potřeba ze strany podnikatelů nebo fyzických osob podávat novou žádost.

Těch úprav je tam celá řada. Do návrhu zákona byly doplněny úpravy, které reagují na poznatky z praxe, například v oblasti zadávání veřejných zakázek, které obsahují utajovanou informaci. Rozšiřuje se také okruh osob, které budou mít přístup k utajované informaci cizí moci ze zákona. A poslední věc, kterou zmíním, je to, že tato právní úprava zmírňuje současné limitující požadavky při přístupu k utajované informaci cizí moci v rámci soudního řízení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama