Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2024 23:13:00

Laický prvek u soudu je věc, která je naprosto nepominutelná

Laický prvek u soudu je věc, která je naprosto nepominutelná

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 26. června 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích).

 Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já se domnívám, že laický prvek u soudu je věc, která je naprosto nepominutelná, protože znám za svůj dlouhý život a obchodní kariéru hodně špičkových právníků, kteří ale většinou měli problém, že byli zavření v bublině těch paragrafů, které studoval a v podstatě najít nějaké řešení, které by mělo logiku, které by mělo prostě nějaké zákonitosti, už bylo mimo tuto bublinu. Takže ten obyčejný rozum, lidský zkušenosti, je nepominutelný faktor a byla by obrovská chyba tohleto odstranit.

Já mám takové soukromé motto, při vší úctě k přítomným právníkům, že právník je dobrý sluha, ale špatný pán. Myslím si, že u těch soudů to zrovna platí v maximální možné míře. Takže prosím vás, neměňme věci, které fungují a o kterých víme, že prostě jsou ku prospěchu věci, protože ani ten právník, při vší úctě z té soudní stolice nevidí ty zkušenosti, které mají právě ti přísedící a které mohou být ku prospěchu věci. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama