Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2024 12:06:00

Jsem si jist, že navržení lídři EU budou naslouchat zájmům Česka

Jsem si jist, že navržení lídři EU budou naslouchat zájmům Česka

Evropská rada navrhla na svém jednání do pozic lídrů Evropské unie Ursulu von der Leyenovou, estonskou premiérku Kaju Kallasovou a bývalého portugalského premiéra Antonia Costu.

 Lídři také schválili strategický program EU na příštích pět let a podepsali bezpečnostní dohodu s Ukrajinou.

Český premiér Petr Fiala podpořil na jednání v Bruselu všechny navržené kandidáty na tzv. top jobs. Uvedl, že jednání probíhalo velmi racionálně a díky tomu se lídři velmi rychle shodli i na dalších tématech. Po evropských volbách bylo klíčové jednání o návrzích, kdo usedne do čela Evropské komise, Evropské rady a také, kdo by měl být v čele unijní diplomacie. Evropská rada nominovala opět na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, na budoucího předsedu Evropské rady Antonia Costu a šéfkou unijní diplomacie by měla být Kaja Kallasová.

„Myslím, že to je rozhodnutí, které je pro Českou republiku dobré a já jsem toto rozhodnutí podpořil. Všechny tři osobnosti znám, mají k České republice dobrý vztah a mám s nimi dobré pracovní zkušenosti," uvedl český premiér.

V případě předsedkyně Evropské komise a šéfky unijní diplomacie ještě musí obě kandidátky schválit Evropský parlament na své ustanovující schůzi v červenci.

Důležitým bodem jednání bylo schvalování strategického programu na dalších pět let. Podle českého premiéra je tento program nyní realističtější, než byl ten minulý a mnohem více se v něm odráží zájmy ČR, což je výsledek vytrvalého českého diplomatického úsilí. Podařilo se prosadit větší tlak na ochranu hranic v rámci migrace a také posílení spolupráce se třetími zeměmi. Evropská rada se taktéž shodla na pragmatickém přístupu ke klimatické politice, která musí podporovat průmysl. Zrychlit by se měla i možnost návratu nelegálních uprchlíků. V rámci strategického programu se Česku podařilo prosadit dvě své priority - bezpečnost a hospodářský růst.

„Česká republika prosadila v oblasti energetiky konkrétní úpravu textu závěrů, ve kterých se mluví o zajištění dostupné energie včetně využívání všech nízkouhlíkových zdrojů – tedy i jádra. V oblasti konkurenceschopnosti se podařilo zahrnout důrazy na otevřenou obchodní politiku, což je důležité pro české firmy,“ řekl Fiala. V textu je zahrnuto také omezování přebytečné byrokracie a regulace.

Na začátku summitu lídři Evropské unie podepsali za osobní přítomnosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bezpečnostní dohodu, která i nadále zaručuje vojenskou pomoc Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské agresi. Tato bezpečnostní dohoda shrnuje dosavadní rozsah závazků EU směrem k Ukrajině a odkazuje na nedávné rozhodnutí Evropské unie vložit letos pět miliard eur tj. 124,5 miliardy korun do speciálního fondu na vojenskou pomoc. Dohodu v Bruselu podepsali předseda Evropské rady Charles Michel, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Summit EU vyzval k posílení vojenské podpory Ukrajině. Podle představitelů unijních zemí jsou k ochraně ukrajinského obyvatelstva i kritické energetické infrastruktury naléhavě potřeba zejména systémy protivzdušné obrany, munice a rakety.

„Rada přivítala shodu na využití příjmů ze zmrazeného ruského majetku na podporu Ukrajiny a vyjádřila ochotu pracovat na půjčce na úrovni států G7,“ oznámil český premiér Fiala, který měl v Bruselu s ukrajinským prezidentem Zelenským také bilaterální jednání: „Zhodnotili jsme oboustranné vztahy, ale i bezpečnostní a ekonomickou spolupráci. Ukrajinský prezident mě informoval o aktuální situaci na frontě a stavu ukrajinské armády. Bavili jsme se o švýcarské mírové konferenci i nadcházejícím summitu NATO, stejně tak i o vztazích EU a Ukrajiny.“

Lídři EU ocenili pokrok Ukrajiny a Moldavska v přístupovém procesu, tento týden proběhla v Lucemburku první mezivládní konference, která je faktickým začátkem přístupových rozhovorů. ER také přivítala uzavření čtrnáctého balíku sankcí proti Rusku a dodatečných sankcí proti Bělorusku.

Následně se summit zabýval situací na Blízkém východě. Podle českého premiéra šlo o složitější diskusi, jelikož každý členský stát EU vnímá situaci v pásmu Gazy jinak. I tak se v závěrech Evropské rady ale znovu schválilo právo Izraele na sebeobranu, snaha o řešení humanitární krize v Gaze i podpora mírového plánu amerického prezidenta Joea Bidena. Lídři také vyzvali k ukončení další eskalace konfliktu.

Česko, Rakousko a Německo prosadili odstranění výzvy jiných států ze závěrů Evropské rady, aby byla Palestina mezinárodně uznána jako samostatný stát: „Může to být výsledek procesu - cíl, ale nemůže to být začátek jednání. Je to velmi citlivá otázka a z hlediska mezinárodního práva je řešena také každým státem individuálně,“ oznámil Petr Fiala.

Na závěr jednání se Evropská rada shodla na posílení investic do obrany. Evropská komise má připravit návrhy s důrazy na obranný průmysl. Podle českého premiéra je potřeba, aby obranný průmysl měl přístup k veřejnému i soukromému financování. Dále je nutné, aby byl obranný průmysl podpořen i ze strany Evropské investiční banky. Evropská unie se podle lídrů musí dál stávat v obraně více soběstačnou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama