Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2024 21:03:00

Pro některé transakce odpadne povinnost schválení vládou

Pro některé transakce odpadne povinnost schválení vládou

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 28. června 2024 k změně zákona o dráhách a o státním podniku

 Děkuji za slovo.

Předkládáme návrh zákona, kterým se mění zákon o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železnic, a obsahuje změnu zákona o dráhách a změnu zákona o státním podniku. Jedním z jeho cílů je reagovat na výtky Evropské komise týkající se stávající právní úpravy jednání orgánů akciové společnosti České dráhy, a to konkrétně jejího řídícího výboru, podle níž je právní úkon učiněný v rozporu s rozhodnutím řídícího výboru neplatný. Návrhem zákona dochází k vypuštění kritizované právní úpravy, čímž dojde k rozptýlení pochybností stran naplnění závazku plynoucí České republice z jejího členství v Evropské unii.

Dále dochází ke zrušení speciální právní úpravy týkající se nakládání s majetkem tvořícím železniční dopravní cestu ze strany státní organizace Správa železnic. V souladu s dlouhodobou snahou směřující k redukci agend vykonávaných v resortu dopravy dochází k dílčímu zjednodušování postupu v dané oblasti.

Pro některé typy transakcí tak odpadne povinnost - mohu konstatovat - zcela formální povinnost jejich schválení vládou, kdy opravdu velmi malé soubory majetku, někdy i v řádu pouhých desítek tisíc korun, musí schválit vláda České republiky, přičemž ale zůstane dotčenému majetku dostatečná míra ochrany, kdy pro nakládání s tímto majetkem bude nutné dosáhnout předchozího schválení ze strany Ministerstva dopravy. Takže to nebude pouze v pravomoci orgánu Správy železnic.

V návaznosti na ukončení procesu oddlužení státní organizace Správa železnic dochází návrhem zákona k přizpůsobení stávající právní úpravy této skutečnosti, zejména pokud jde o účel, k němuž slouží majetek uvedený v příloze transformačního zákona. Tento majetek nebude nadále sloužit pouze k úhradě závazků převzatých uvedenou státní organizaci po státní organizaci České dráhy.

S tím souvisí též zrušení již překonané povinnosti uvedené státní organizace hospodařit ve dvou vnitropodnikových okruzích, která byla s procesem oddlužení úzce propojena. Přistupuje se též ke zrušení již překonané právní úpravy úhrady ceny za užívání železniční dopravní cesty akciovou společností České dráhy státní organizaci Správa železnic, neboť tato problematika je komplexněji a zcela dostatečně upravena zákonem o dráhách a jejich zakotvení v transformačním zákoně je již bezpředmětné.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama