Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2024 12:56:08

Vích (SPD) Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Vích (SPD) Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová by měli při řízení resortu a armády dobře spolupracovat. Místo toho tu máme opakovaný vyhrocený spor.

Historie sporů sahá do minulého roku, kdy konflikt mezi ministryní obrany Černochovou a náčelníkem Generálního štábu Armády ČR (NGŠ AČR) musel dokonce urovnávat premiér a prezident. Řehka tehdy hrozil odchodem ze své funkce.  A po roce je to tu znovu. Tentokrát se jedná o spor ohledně účtu na síti X (bývalém Twitteru). Problém je ale mnohem hlubší. Jsou to rozdílné názory na řízení armády a řeší to nejen premiér Petr Fiala ale i prezident Petr Pavel, kteří si přejí klid zbraní.

Kořeny problému ale tkví ještě v něčem jiném. Když se ohlédneme za minulými náčelníky Generálního štábu Armády ČR, většinou to byly dlouhodobě armádou respektované osobnosti v generálské hodnosti s nezpochybnitelnou autoritou. Generála Karla Řehku si ministryně prosadila mimo tradičně obvyklý kariérní postup, přirozených kandidátů na nejvyšší funkci v armádě se elegantně zbavila jejich vysláním do zahraničí a Řehku musela nechat narychlo povyšovat. Už při nástupu Řehky do funkce jsem na tento problém poukazoval.

Armáda je založená na senioritě, služebním postupu, průběhu funkcí, respektu a úctě kolegů ve službě. Má to svůj význam. Pokud někdo „přeskakuje” standardní služební postup, nakonec to stejně vede ke komplikacím. Voják musí k hodnosti generála „uzrát”. V případě Karla Řehky se tak nestalo.

Autorita NGŠ s dlouholetou praxí a zkušeností zároveň přináší takové osobě lepší vyjednávací pozici s ministrem, který je právě ve funkci. I to zde nenastalo. Řehka nemá tolik zástupců, kteří by mu „kryli záda”, a vyjádřili podporu třeba ve chvíli, kdy se jeho názory od názorů ministryně liší. Celkově se tedy zdá, že jeho pozice je vratší, než se ještě nedávno zdálo a je dost možné, že brzy budeme svědky jmenování nového NGŠ AČR. Vhodné by v takovém případě bylo vybírat zase tradičně z tzv. tří hvězdičkových generálů, ale tam mezi nimi vhodného kandidáta nevidím. Bude se tedy muset jít o stupeň níže a tam již určité adepty v hodnostech generálů vidím.

Zatím ale evidentně obě strany zůstávají na svých názorových pozicích. A ty jsou v rozporu. To ale není dobrá situace pro hladké řízení rezortu Ministerstva obrany ČR a hlavně pro klid v armádě, která se snad po tolika letech „modernizační diety“ začíná pomalu zotavovat. Řehka ale v tomto případě tahá za kratší konec provazu. Řekl bych dokonce, že „stříhá metr“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama