Michal Bláha

  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2024 15:23:56

Spouští se digitální stavební řízení. Toto zase dopadne...

Spouští se digitální stavební řízení. Toto zase dopadne...

Spouští se digitální stavební řízení. Už pár týdnů běží mediální kritika, že to či ono nefunguje. A komentátoři křičí, že se vše hroutí, "nic nefunguje". Jenže je to jinak

Stále stejní křiklouni a komentátoři křičí, že se vše hroutí, "nic nefunguje" apod. Stejně jako při startu registrací na COVID, stejně jako při startu elektronických přijímaček, znovu i teď. ŽÁDNÁ z jejich předpovědí se NIKDY nevyplnila. Ze 2️⃣ hlavních důvodů


1️⃣ Start projektu je vždy mimořádná událost. Ať z hlediska zátěže, která je při startu obvykle uměle vysoká (velký zájem, zvědavost) a často i řádově vyšší než je obvyklá špičková zátěž. Tak také reálné chování uživatelů odhalí nečekaná úzká místa systému, UX a infrastruktury.

Z toho důvodu komerční služby roky spouštějí své služby postupně pro malé skupiny uživatelů a produkt průběžně ladí. Stát toto neumí a ve většině případů ani legálně nemůže udělat  


2️⃣ Většina státních systémů vzniká tak, že se nejprve navrhne přesná a úplná specifikace systému, následně se začne vyvíjet a pak se spustí hotový produkt (tzv. vodopádový/waterfall model, obdobně jako hrubá stavba domu). Dlouhodobá zkušenost dokazuje, že tento způsob v IT nefunguje, je velmi nepružný, neefektivní a drahý.

Požadavky na digitální službu se mění, termíny se prodlužují a při delším vývoji se úvodní požadavky liší od aktuálních a v době dodání je už systém zastaralý a musí se předělat. Proto se v IT začaly digitální služby vyvíjet postupně, agilně. Spouštěné služby obsahují jen základní, nejnutnější funkce (tzv. minimum viable product, MVP). Další rozšířené funkce přicházejí podle zpětné vazby uživatelů, podle způsobů a intenzity používání aplikace a zájmu o jednotlivá rozšíření aplikace.


Každý kdo realizovat nějaký projekt (i neIT) ví, že ho můžete udělat 1️⃣rychle, 2️⃣kvalitně nebo 3️⃣levně. Když se daří, dosáhnete dvou vlastností současně, ale nikdy ne všech tří.


Moderní vývoj digitálních služeb je tak přirozeně v rozporu s laickou mediální kritikou při jejich spouštění. Nově spouštěné digitální služby nikdy nejsou a nebudou úplně hotové, úplně dokonalé a bezchybně funkční. 

S touto znalostí, optikou a vědomím prosím hodnoťte spouštění komerčních i státních digitálních služeb. Ať již to jsou nové daně, mobilní aplikace či právě spouštěné DSŘ. A neposlouchejte doomsayery/katastrofisty, jejichž výkřiky pro slávu se nikdy nesplnily.



A vážně si myslíte, že waterfall není problém? Příklad NEN (Národní elektronický nástroj) je ukázkovým odstrašujícím příkladem: 


Před 12 lety začalo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) realizovat - za EU peníze - nástroj, který měl úřadům pomoci s vypisováním veřejných zakázek (VZ). Rok se psala zadávací dokumentace, která požadovala pokrytí všech scénářů a variant VZ, které zákon zná. 

Za půl miliardy (‼️) vznikl moloch, který byl zcela nepoužitelný a úřady si vynutili výjimky, aby NEN nemuseli používat. Po pár měsících MMR zadalo změnu NEN, aby obsahovalo tzv. "zjednodušené řízení", které jednoduše a poměrně rychle pokrývalo 95% běžně používaných typů zadávacích postupů. Tato úprava stála dalších desítek milionů navíc.

Pokud by takto MMR postupovalo od začátku, neutratilo by půl miliardy, ale začalo by s funkčností za desítky milionů a ušetřilo téměř 2 roky času, půl miliardy korun a 90% nákladů. 

Stačilo tehdy postupovat agilně.🤷‍♂️ 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama