arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • BPP
  • prezident České republiky
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2024 13:09:00

Zdůrazňuji slovo koordinace, nebude se jednat o přímou účast

Zdůrazňuji slovo koordinace, nebude se jednat o přímou účast

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s nejvyššími ústavními činiteli

 Dobré odpoledne,

my jsme se dnes sešli k zahraniční bezpečnostní a obranné politice již potřetí a já jsem moc rád, že na úrovni ústavních činitelů, a dnes navíc za účasti ministra zahraničních věcí a ministryně obrany, jsme se bavili o koordinaci nejenom zahraničních cest, návštěv, ale i jejich načasování, obsahu, tak aby naše úsilí ve vztahu k zahraničí co nejlépe odráželo zájmy České republiky. A to nejenom ty bezpečnostní a zahraničněpolitické, ale i ekonomické, protože ekonomika je samozřejmě součástí zahraniční politiky a všechna naše jednání představují nějakou příležitost pro naši ekonomiku a naší snahou je, aby ty příležitosti byly využity v maximální možné míře.

Hlavním bodem dnešního jednání byla především koordinace před nadcházejícím summitem Severoatlantické aliance a nemohli jsme opomenout ani problematiku Ukrajiny, protože ruská agrese na Ukrajině pokračuje, a je to bezpochyby zásadní bezpečnostní hrozba, které dnes čelí celá Evropa a samozřejmě s ní i Česká republika.

Kromě koordinace na summit jsme se také bavili o jeho obsahu. Tím hlavním obsahem bude, aby všichni členové Aliance, dnes už ve třiceti dvou, zůstali jednotní v přístupu k hlavním bezpečnostním výzvám, které jsou před námi. Abychom společně byli schopni posilovat naši obranyschopnost a schopnost odstrašení jakékoliv agrese, ať už by přicházela odkudkoliv. Dalším bodem bude shoda na komplexním balíčku podpory pro Ukrajinu, který vytvoří dlouhodobý předvídatelný rámec tak, aby Ukrajina věděla, s čím může počítat, a pro nás pro všechny členské státy s jakou formou pomoci bychom měly pro Ukrajinu počítat. Bude to zároveň také znamenat větší roli pro Severoatlantickou alianci při koordinaci pomoci Ukrajině a zdůrazňuji slovo koordinace. Nebude se jednat o přímou účast.

Dalším hlavním očekáváním od summitu bude úkol k vytvoření komplexní strategie a přístupu ve vztahu k Rusku, protože dosud Rusko bylo součástí plánování Aliance jako její partner a současné chování Ruska samozřejmě vyžaduje zásadní a systémovou změnu přístupu k němu. Další bodem bude prohloubení spolupráce s indopacifickými partnery, konkrétně se jedná o Austrálii, Nový Zéland, Jižní Koreu a Japonsko. Země, které jsou všechny demokratické, hodnotově sdílejí své postoje se zeměmi NATO a Evropské unie, sdílí stejné globální, bezpečnostní i ekonomické výzvy a obavy, a proto koordinace s nimi dává naprosto jasný smysl. A tím posledním bude uvítání do funkce nového generálního tajemníka NATO.

Pokud jde o Ukrajinu, tak tam jsme se bavili především o dvou věcech, a to je stav muniční iniciativy, tam nechám detaily spíše na paní ministryni, a stav projednávání bilaterálního bezpečnostního ujednání s Ukrajinou, které vyvstalo z úkolů nebo ze závěrů posledního summitu NATO ve Vilniusu, a je to bilaterální ujednání, které už Ukrajina uzavřela s řadou zemí. Ten závazek byl pro více než třicet zemí, že uzavře tuto dohodu s Ukrajinou. K tomu opět přenechám slovo asi panu ministrovi zahraničí, aby vás informoval blíže.

Děkuji.

Petr Pavel
prezident republiky

Pražský hrad, 1. července 2024

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama