JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

  • ODS
  • ministr spravedlnosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2024 6:23:00

Od začátku července lze podávat hromadné žaloby

Od začátku července lze podávat hromadné žaloby

Dne 1. července 2024 nabyl účinnosti zákon č. 179/2024 Sb., o hromadném občanském řízení soudním, který umožňuje podávání tzv. hromadných žalob.

 V souvislosti s tím Ministerstvo spravedlnosti spustilo nový informační web, na kterém se široká veřejnost může dozvědět o tomto novém procesním nástroji bližší podrobnosti.

„Cílem návrhu bylo transponovat do právního řádu České republiky směrnici EU o zástupných žalobách na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů a zavést nástroj, který poskytne spotřebitelům efektivní, rychlou a účinnou soudní ochranu. Odpovědi na nejčastější otázky, např. k čemu hromadné žaloby slouží a jak je možné se do řízení zapojit, najdou zájemci na novém informačním webu (ZDE), který ministerstvo připravilo," uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Zákon č. 179/2024 Sb., o hromadném občanském řízení soudním, byl v červnu spolu s doprovodnou novelou souvisejících předpisů (zák. č. 180/2024 Sb.) uveřejněn ve Sbírce zákonů, a s účinností od 1. července 2024 tak lze k Městskému soudu v Praze podávat první hromadné žaloby. Přehledné základní informace k zákonu o hromadném občanském řízení soudním jsme uváděli již v naší nedávné tiskové zprávě ZDE.

V této souvislosti Ministerstvo spravedlnosti spustilo nový informační web ZDE, na kterém se široká veřejnost může dozvědět například odpovědi na následující otázky:

  • k čemu hromadné žaloby slouží,
  • v jakých případech jsou přípustné,
  • jaké důsledky jsou spojeny s tím, když se někdo rozhodne přihlásit svůj nárok do hromadného řízení,
  • jak je možné se do hromadného řízení zapojit včetně jednotlivých formulářů ke stažení ZDE.

Související novelou občanského soudního řádu byly uzákoněny také žaloby na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů.

Hromadné žaloby i žaloby na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů mohou u českých soudů podávat pouze předem prověřené neziskové subjekty pocházející z České republiky nebo jiných států Evropské unie, a to za podmínky, že jsou zapsány na některém z následujících seznamů:

a) český seznam oprávněných subjektů vedený Ministerstvem průmyslu a obchodu (dostupný ZDE; žádosti o zápis na tento český seznam lze s ohledem na účinnost novely podávat u MPO teprve od 1. července 2024);
       b) evropský seznam oprávněných subjektů vedený Evropskou komisí (dostupný ZDE).

Ministerstvo spravedlnosti zřídilo také zvláštní stránku, obsahující seznam všech certifikovaných hromadných řízení, ve kterém je možné zjistit, že bylo v konkrétní věci připuštěno hromadné řízení, včetně informací o tom, do kdy je možné se do tohoto řízení zapojit a jaký je jeho průběh. Uvedený seznam bude průběžně doplňován ZDE.

Tento seznam obsahuje také přehled zahájených řízení na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů podle občanského soudního řádu.

Úplné znění všech relevantních předpisů, které nabyly účinnosti k 1. červenci 2024, je k dispozici na stránkách e-Sbírky:

  • zákon č. 179/2024 Sb., o hromadném občanském řízení soudním (ZDE)
  • zákon č. 180/2024 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o hromadném občanském řízení soudním, vyhláška č. 181/2024 Sb. o provedení některých ustanovení zákona o hromadném občanském řízení soudním (ZDE)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama