Ing. Berenika Peštová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2024 23:12:00

Proč za mě má platit zaměstnavatel, když už platím já?

Proč za mě má platit zaměstnavatel, když už platím já?

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 10. července 2024 k vládním návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi a zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu.

 Děkuji za slovo, jenom taková rychlá faktická na pana poslance Jakoba, prostřednictvím vás. Víte, ono kdybyste aspoň zůstávaly ty kluby dohromady a nerozpadaly se tady pořád a nehrály si na to, kdy se sloučíte a nesloučíte, a neměly ta přednostní práva a nebraly si ty hodinové přestávky, protože najednou jako každý klub máte na dvě hodiny právo. Kdybyste byli spojení, tak byste měli dohromady na dvě hodiny, takže ono by to také vypadalo trošku úplně jinak.

Ale já bych se chtěla spíš vrátit k tomu, co jsem se tady ptala. Počítám s tím, že mi pan ministr odpoví, to znamená, ráda bych slyšela to dvojí zdanění. To znamená, jestliže mám jednu službu, tak proč za ni mám platit jako osoba a potom jako právnická osoba, to znamená můj zaměstnavatel. To je věc, která mě docela trápí.

Proč jste zrovna přistoupili na to, že to je od 25 zaměstnanců? To je další věc. A potom samozřejmě, jestli byste třeba našel vyjádření k tomu pozměňovacímu návrhu, co jsem tady říkala, co jsem tady podávala k té korespondenční volbě, protože už tenkrát jsem se zamyslela nad tím, když jsem tam hledala, jakým způsobem to uchopit, to znamená, opravdu proto jsem tam dávala ty možnosti, kterými se může prokázat - buď, že platí daň z nemovitostí, nebo sociální, zdravotní, důchodové, nebo tady má nějakou - nebo prostě by platil jinou daň. To znamená, ta jiná daň, je i toto, protože poplatek je podle daňového řádu daní. To znamená, že kdyby prokázal, že platí Českou televizi, tak vlastně splní tuto podmínku a může korespondenčně volit, to znamená tou nadstandardní metodou.

A potom další věc. Samozřejmě tím, že k tomu nebyla zpracována ta důvodová studie, respektive ne důvodová studie, ale studie dopadů, ta RIA, která by mi jasně řekla, o kom se vlastně bavíme, o kolika lidech se bavíme v tom zahraničí, protože my jsme tady házeli nějakých sto tisíc, dvě stě tisíc, půl milionu, někdo říká ještě víc, kolik by to bylo lidí, co bude volit korespondenčně, tak kdyby každý zaplatil ten poplatek, co tady budeme platit my, tak máme vystaráno a nemusíme mít nic řešit (Předsedající: Čas.) a nemusíme ani zvedat ty poplatky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama