Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2024 7:06:09

Jsme si plně vědomi, že vzdělaní lidé jsou zárukou budoucí úspěšnosti naší země!

Jsme si plně vědomi, že vzdělaní lidé jsou zárukou budoucí úspěšnosti naší země!

Fialova vláda dlouhodobě neplní své sliby vůči občanům České republiky. To platí též pro oblast školství, kterou si vytýčila jako jednu z klíčových priorit.

Tato pětikoaliční vláda si neumí sehnat potřebné finance pro realizaci kvalitního vzdělávání školskými institucemi, na jejich provoz a platy zaměstnanců.

Hnutí SPD zastává názor, že o katastrofickém stavu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT) svědčí i skutečnost, že se v jeho čele v pozici ministra vystřídali již tři ministři, všichni nominovaní hnutím STAN. Petr Gazdík byl ve funkci ministra půl roku, kdy skončil kvůli kauze „Dozimetr“. Vladimír Baláž byl ve funkci necelý rok a skončil na vlastní žádost. Současného ministra Mikuláše Beka doprovází celá řada prohřešků, ale pro zaměstnance působící ve školství nic pozitivního nevyjednal.    

Přitom vláda Petra Fialy v rámci svého aktualizovaného programového prohlášení, schváleného dne 1. března 2023 v kapitole školství pro oblast podpory škol a pedagogických pracovníků, uvádí: „Garantujeme kvalitní platové ohodnocení učitelů a udržíme jejich platy na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy. Důraz budeme klást na udržení 20% podílu nadtarifních složek platu a jejich efektivní využívání. Zajistíme vyšší platy pro ostatní pedagogické a nepedagogické pracovníky a garantujeme jejich navyšování podle růstu průměrné mzdy v ČR. Připravíme a zavedeme systém profesního růstu pedagogů jako nástroje profesní podpory. Důležitým úkolem koaliční vlády je získat pro školství více finančních prostředků tak, aby veřejné výdaje na vzdělávání a školské služby odpovídaly v poměru k HDP alespoň úrovni průměru zemí OECD“.

Úroveň financování se dostala do situace, kdy v roce 2021 jsme se po dlouhých dvaceti letech v poměru objemu výdajů na školství k hrubému domácímu produktu dostali na hodnotu 4,3 procenta, ale po třech letech působení vlády pětikoalice jsme klesli pod úroveň států Evropské unie na 4,1 procenta a v souvislosti s vývojem rozpočtové kapitoly MŠMT už příští rok klesneme dokonce pod 4 procenta. Hnutí SPD jednoznačně navrhuje zvýšení rozpočtu do školství a adekvátní ohodnocení všech pracovníků ve školství, tedy nejenom učitelů, kteří proces vzdělávání naplňují, ale i všech, kteří zajišťují veškerý servis a podporu. 

V hnutí SPD prosazujeme také ukončení inkluze, která je drahá a škodí žákům i učitelům. Navrhujeme již nepokračovat v inkluzi, nechat dokončit školní docházku dětí, které v tomto systému již byly do příslušných škol přijaty a postupně se navrátit k ověřenému a funkčnímu systému speciálních škol se speciálními pedagogy a k integraci dětí s poruchami učení do speciálních integrovaných tříd v rámci základních škol. Tento systém zde v minulosti dobře fungoval, tak proč se k němu nevrátit.

Jsme si plně vědomi, že vzdělaní lidé jsou zárukou budoucí úspěšnosti naší země, a proto kvalitní vzdělávací systém by měl patřit mezi hlavní strategické cíle v oblasti školství. Stát by na něj měl zajistit potřebné financování. To ale současná vláda neumí z důvodu své nekompetentnosti a nezájmu o naše občany zajistit. Vážení občané, pamatujte na to, až budete přemýšlet, komu odevzdáte svůj hlas při podzimních volbách do krajských zastupitelstev. Hnutí SPD své sliby plní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama