JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2024 11:17:00

Jak moc kyselá a pro koho bude letos znojemská okurka?

Jak moc kyselá a pro koho bude letos znojemská okurka?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korupční kauze na znojemské radnici

 Tradiční mediální okurkovou sezonu nám na jižní Moravě vzalo Znojmo, bývalé hlavní okurkářské město. Ve městě, jehož starostka má být lídryní podle celostátních průzkumů nejsilnějšího politického subjektu v zemi, hnutí ANO, na jihomoravskou hejtmanku, se rozpadla dosavadní těsná koalice 16 hlasů z 31, tvořená ANO, SPD a Znojemáky a má být nahrazena jinou formací v čele se znojemským SPOLU a tvořena dalšími subjekty opět se Znojemáky, ta má disponovat rovněž křehkou většinu 16 z 31 hlasů.

Potud řekněme kolorit české komunální politiky nejen ve Znojmě. Rozlícené ANO (a kdo by nebyl při faktické dehonestaci politického fortelu vlastní lídryně) však vytáhlo vysokou kartu a na mimořádné tiskovce oznámilo, že změnu koalice a většiny ve Znojmě údajně provázejí korupční nabídky, konkrétně mělo být údajně zastupiteli za SPD nabídnuto 500 000 korun, a tuto informaci měl dotyčný sdělit před asi 15 svědky na jednání zastupitelských klubů během víkendu.

Tady už se dostáváme z roviny politického zápasu do roviny pohříchu trestněprávní a znojemskou komunální politiku a jí dotčené jihomoravské krajské volby tak bude vedle voličů muset řešit i Policie a státní zastupitelství.

Předpokládám totiž, že než hnutí ANO vypustilo tuto okurkovou mediální “bombu”, byla již o víkendu kontaktována policie či státní zastupitelství a dotčený zastupitel SPD či kdokoliv z těch, kteří jím byli o udajném pokusu o uplácení informováni, splnili svoji občanskou povinnost a v souladu s paragrafem 368 trestního zákona oznámili korupci orgánům činným v trestním řízení, aby ty mohly začít konat.

Zákon vyžaduje, aby se o spáchání korupce dozvěděl oznamovatel “hodnověrně”, což je v tomto případě pravděpodobně naplněno - na jednání klubů zastupitelů města jako veřejných činitelů je o tom informoval podle popisu hnutí ANO přímo jeden z nich. Kdyby mu nevěřili, těžko by proběhla tiskovka hnutí ANO a paní starostky Znojma.

Zároveň dodávám, že neoznámení korupce je samo o sobě v ČR obecně trestné se sazbou až tři léta. Policie i státní zastupitelství jistě sledují mediální veřejný prostor, a pokud náhodou postižený zastupitel či jeho kolegové z tiskovky opomněli k věc ohlásit, začnou konat z úřední povinnosti. A budou postupovat způsobem padni komu padni, protože vznést veřejně takto silné nařčení si vyžaduje jeho plné potvrzení následným vyšetřováním, jinak by šlo o nebetyčnou blamáž.

Příští dny a týdny tedy ukáží, jaká hra se s voliči nejen ve Znojmě hraje, zda vynesená karta bude esem, nebo Černým Petrem, a jak moc kyselá a pro koho bude letos znojemská okurka. Pravda nikoliv ze Znojmie, ale zpracovaná policií a státním zastupitelstvím

P.S. v letošních krajských volbách NEKANDIDUJI a tento komentář jsem napsal jako občan Jihomoravského kraje a advokát bez ambice vynášet zbrklé soudy a být žalobcem, soudcem i katem v jedné osobě. To přenechávám jiným.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama