Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2024 21:03:00

Poněkud vyčpělá argumentační chudoba

Poněkud vyčpělá argumentační chudoba

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k založení frakce Patrioti pro Evropu

 Je 16. 7. 2024, 10 h a mně právě po 20 letech, 2 měsících a 15 dnech skončil mandát europoslance. Kromě pamětní medaile EP a posledního citronového dortu ve zdejším bufetu jsem to “oslavil” i článkem v MFDnes a bilančním rozhovorem pro Politico. Článek zatím jen v printu, rozhovor jen v AJ. Ochutnávka z článku zde, je to k frakci Patriotů:

Syčení, že jde o frakci „proruskou“, které se ozvalo v této souvislosti nejen z české politické scény, působí jako poněkud vyčpělá argumentační chudoba. Pokud to dokonce zaznělo z řad ODS, jinak členské strany ECR, jde o dokonalý paradox: s výjimkou rozdílných názorů na řešení ukrajinské krize mají totiž ECR a Patrioti ve svých agendách řadu společných bodů, třeba: zachování práva národního veta v Radě, žádnou legislativní iniciativu Evropskému parlamentu, revizi migračního paktu, revizi Green Dealu, a mnohé další.

Počkejme ostatně půl, třičtvrtě roku, a pak se podívejme na výsledky europarlamentního hlasování. Nedivil bych se, kdyby hlasovací shoda mezi ODS (ECR) a ANO/Motoristy (Patrioti) byla viditelně větší, než mezi ODS a jejími vládními partnery z EPP.

Navzdory jisté počáteční „konkurenční“ hořkosti si proto lze představit, že ještě během tohoto volebního období dojde ke sblížení obou skupin, nejen programovému, ale třeba i institucionálnímu. Jaký dopad to může mít na posuny české politické scény, ponechám na čtenářově úvaze.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama