Adam Zábranský

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • transparentnost
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2024 23:08:00

Praha našla pachtýře pro svou zemědělskou půdu ve dvanácti lokalitách

Praha našla pachtýře pro svou zemědělskou půdu ve dvanácti lokalitách

Hlavní město uzavře pachtovní smlouvy na 12 svých zemědělských pozemků. Celkem se podařilo zajistit ekologicky šetrné hospodaření na 187 hektarech v lokalitách Běchovic, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné.

 „Celé Česko se potýká s nestandardně vysokými teplotami a suchem. Jednou z možností, jak můžeme aspoň lokálně následky klimatické změny zmírňovat, je péče o krajinu – způsob orby, střídání plodin, tvorba mezí, polních cest a podobně. Přeji všem zemědělcům hodně úspěchů na našich zemědělských plochách,“ říká náměstkyně primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

„Podmínky byly nastaveny tak, aby byl pacht pro hospodáře co nejvíce atraktivní. Praha spravuje zhruba 1 650 hektarů zemědělské půdy a naším cílem je nenechat ji ležet ladem, ale naopak ji zhodnocovat. Cestou je právě šetrné hospodaření,“ doplňuje pražský radní pro majetek, legislativu a transparentnost Adam Zábranský.

Podpora udržitelného ekologického zemědělství je jedním ze 69 opatření Klimatického plánu hlavního města. Praha už v roce 2019 vypověděla všechny tehdejší pachtovní smlouvy a o rok později schválila Zásady ekologického hospodaření na zemědělské půdě, kterou vlastní.

Součástí zásad jsou i krajinářské úpravy. Jedná se zejména o rozčlenění zemědělských ploch na menší půdní bloky, vytváření mezí, remízků či o výsadbu stromořadí. Cílem je zlepšit funkci půdy a krajiny a podpořit druhovou pestrost živočichů a rostlin.

Zásady také upravují osevní postupy a usilují o zvýšení pestrosti pěstovaných plodin a upřednostnění plodin, jejichž pěstování nezhoršuje půdní erozi. Zásadním přínosem je též výrazné omezení používání pesticidů, herbicidů, minerálních hnojiv a dalších chemických látek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama