Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2024 15:24:00

Bartoš. Fatální fiasko a peníze vyhozené do vzduchu

Bartoš. Fatální fiasko a peníze vyhozené do vzduchu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stavebnímu řízení.

 Digitalizace stavebního řízení spuštěná ministrem Ivanem Bartošem je fatální fiasko a peníze vyhozené do vzduchu. Echo24 informovalo, že města napříč Českou republikou nešetří kritikou ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) i ministerstva pro místní rozvoj jako takového. Po třech týdnech od spuštění nového Informačního systému stavebního řízení, který je součástí novely stavebního zákona, totiž shledávají systém za neefektivní a nedostatečný, což podle vyjádření některých městských úřadů značně negativně ovlivňuje chod stavebních úřadů.

Jeden z městských úřadů, který veřejně vyhlásil své rozhořčení nad digitalizací stavebního řízení je například úřad v Říčanech. "Od 1. července začal fungovat dlouho očekávaný nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení pro pozemní stavby, který měl přinést zjednodušení a zrychlení celého procesu. Řízení nyní probíhá pouze v digitální podobě na Portálu stavebníka. Bohužel, systém vykazuje fatální chyby, se kterými se musejí potýkat zaměstnanci stavebních úřadů v celé ČR. Říčany nejsou výjimkou. Chceme vás ujistit, že říčanský stavební úřad dělá maximum, aby všechny procesy postupovaly ke zdárnému vyřešení navzdory této tristní situaci," stojí ve vyjádření na oficiálních stránkách města na facebooku.

Město se také vyjádřilo, že reakce ministerstva, které "tvrdí, že vše probíhá v podstatě bez problémů a objevují se pouze dílčí chyby vzniklé přetížením systému či špatným přihlášením úředníka", je nepochopitelná.

"V současné době bohužel nelze plnohodnotně pracovat v novém Informačním systému stavebního řízení, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj, ve kterém jsme povinni zpracovávat všechny žádosti a provádět všechny úkony stavebního úřadu," uvedl Magistrát města Opavy v tiskové zprávě. Verze systému je podle města neefektivní a s přetrvávajícími nedostatky.

Na riziko vzniku těchto problémů hnutí SPD upozorňovalo několik měsíců, zodpovědný člen vlády, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš to však ignoroval. Nový stavební zákon také výrazně zvýšil poplatky za budování studní a domácích čističek odpadních vod (z 300 korun na 10 tisíc korun!). Změna stavebního zákona a nepřipravená digitalizace stavebního řízení rovněž vedla k naprostému zahlcení (až tisíciprocentní nárůst v některých krajích) stavebních úřadů žádostmi o stavební povolení ještě dle staré verze zákona.

Jde o další selhání místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, který absolutně nezvládá řešit katastrofální nedostupnost bydlení pro české občany ani praktický provoz svého resortu a jeho manažerské řízení. Měl by za to přijmout politickou odpovědnost a podat demisi!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama