RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2024 20:11:00

Naše budoucí prosperita je spojena s tím, aby EU fungovala „lépe“

Naše budoucí prosperita je spojena s tím, aby EU fungovala „lépe“

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prosperitě České republiky v Evropské unii.

 Pár týdnů nazpět, na skvěle zorganizované konferenci České priority v evropské politice, jsem byl v panelu o konkurenceschopnosti Evropy a naší země. Spolu s Monikou Ladmanovou, Davidem Müllerem, Martinem Vohánkou a Janem Burešem to byla výborná a kompetentní diskuze. Dík za ní patří Euractivu.

Je pozoruhodné, jak moc je (dle vystoupení všech řečníků) spojena naše budoucí prosperita s tím, aby EU fungovala „lépe“ (třeba snižovala byrokracii), ale hlavně měla odvahu se dále rozvíjet.

Třeba tím, že dokončí a prohloubí jednotný trh (i tam, kde dnes nefunguje). Bude mít odvahu přijímat politiky, které podpoří fungování společného trhu hlavně v probíhající transformaci na nové, udržitelné technologie.

Bohužel, tato odvaha dnes často, zejména mezi představiteli členských zemí, chybí. Platí za to nevyužitím potenciálu a nižším růstem. Potenciálně i nebezpečným zaostáváním.

Je pro mě moc příjemné slyšet od zástupců byznysu, institucí i finančníků de facto podobný popis toho, co je třeba (který já plně sdílím). Je jen škoda, že toto pochopení nedorazilo tam, kde je možno posunu opravdu dosáhnout – tedy zejména k vládám členských zemí, které řadu užitečných iniciativ posílají k ledu. Z neznalosti nebo populismu.

P.S. Je jen užitečné, že v této konstruktivní a dle mé na znalosti stojící atmosféře se nakonec ujal slova zástupce teplárenského sdružení, který připomněl „českou realitu“ a to, proč je dosažení potřebných změn, které často brzdí zájmové skupiny, tak obtížné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama