Mgr. František Talíř

  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • 1. vicehejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2024 10:12:00

Turismus, který zahlcuje danou lokalitu a téměř nic pozitivního jí nepřináší

Turismus, který zahlcuje danou lokalitu a téměř nic pozitivního jí nepřináší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obměně složení turistů v Českém Krumlově.

 Mám radost. Turistická sezona je v plném proudu a podle všeho se nám daří měnit trendy v cestovním ruchu tak, aby byl pro všechny přínosem.

Zkusím to vysvětlit. Pocházím ze Zubčic u Krumlova, kam jsem chodil 8 let na gymnázium. A moc dobře si pamatuji, jak se městem často nedalo ani projít. Prostě Benátky. Uličkami se valily proudy návštěvníků, kteří se tu ale často zdrželi jen pár hodin, nekoupili si ani kávu a už hned pokračovali zase dál. Prostě příklad overturismu, který zahlcuje danou lokalitu a téměř nic pozitivního jí nepřináší.

Když jsem se stal na podzim 2020 náměstkem hejtmana a kromě životního prostředí jsem dostal na starosti i cestovní ruch, právě začínala druhá vlna covidu. Turismus byl na nule a lámali jsme si hlavu s tím, co dál. V cestovním ruchu totiž v našem kraji pracuje odhadem až 25 tisíc lidí a když si spočítáte rodinné příslušníky, je jasné, že v našem kraji s 640 000 obyvateli je to významná část místní ekonomiky.

S Jihočeská centrála cestovního ruchu a dalšími odborníky jsme si ale řekli, že každá krize je zároveň příležitost. Příležitost začít věci dělat jinak a overturismus před pandemií nahradit “pomalým turismem”. Zkrátka a dobře, udělat z jižních Čech cílovou destinaci, kam návštěvníci přijedou, zůstanou zde několik dní a nocí a utratí u našich podnikatelů peníze za ubytování, jídlo, vstupné nebo dárky.

Strategicky jsme cílili kampaně hlavně na domácí a evrospské návštěvníky, jakou jsou Němci, Holanďané, Rakušané nebo Poláci. A dneska můžeme vidět, že se to vyplácí. Za loňský rok k nám přijelo 1,7 milionu návštěvníků, kteří u nás strávili 4,5 milionu nocí. To znamená, že v průměru se zde každý z nich zdržel necelé 3 noci a to je přesně ten směr, kterým chceme jít i nadále.

Díky moc všem, kdo na obnově cestovního ruchu v našem kraji máte podíl. A když budete mít chuť, přečtěte si tento článek na Seznam Zprávy!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama