Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2024 8:10:00

Konec mobilů ve školách. Škodí, způsobují psychické potíže

Konec mobilů ve školách. Škodí, způsobují psychické potíže

Od nového školního roku 2024/ 2025 nebudou moci žáci vsetínských základních škol zřizovaných městem používat ani mít u sebe v době vyučování mobilní telefony.

 Na svém jednání o tom rozhodli vsetínští radní a uložili ředitelům škol, aby tuto skutečnost prostřednictvím školních řádů v jednotlivých školách zabezpečili. Město proto v období letních prázdnin pořizuje do škol speciální boxy, do kterých si žáci budou moci své mobily bezpečně uložit.

„To, že používání mobilních telefonů dětem škodí, opakovaně potvrzují nejrůznější studie, dokonce díky nim víme, že 40 % dětí má psychické problémy, k nimž významně přispívá nadměrné používání mobilů. Samostatnou kapitolou je jejich používání ve školách, kde jednoznačně snižuje koncentraci žáků a efektivitu učení, nemluvě o nebezpečí kybešikany. Proto považujeme za důležité přispět k řešení problému plošným zákazem mobilů v našich základních školách. Samozřejmě v odůvodněných případech, například kvůli zdravotním omezením, mohou existovat výjimky z pravidla,“ vysvětlil starosta Vsetína Jiří Čunek.

Rozhodnutí radních má oporu ve školském zákoně, který uvádí: „Školní řád nebo vnitřní řád může omezit nebo zakázat používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení dětmi, žáky nebo studenty, s výjimkou jejich používání v nezbytném rozsahu ze zdravotních důvodů.“

„Na odboru školství momentálně pracujeme na pořízení vybavení našich základních škol vhodným mobiliářem-jedná se o speciální uzamykatelné boxy na mobily. Do těch žáci, kteří si do školy telefon přece jen přinesou, mobil uloží na začátku vyučování, přístroj bude bezpečně uzamčen a na konci vyučování si jej vezmou,“ uzavřel místostarosta pro školství Pavel Bartoň.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama