Mgr. Adéla Šípová

  • Piráti
  • Kladno
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2024 15:18:00

Někteří zaměstnanci dostávali oficiálně minimální mzdu, zbytek na ruku

Někteří zaměstnanci dostávali oficiálně minimální mzdu, zbytek na ruku

Projev na 27. schůzi Senátu ČR 25. července 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce.

 Dobrý den, vážený pane ministře, vážený pane předsedající, milé kolegyně, milí kolegové. Dovolte mi představit pozměňovací návrh, který včera byl přijat na ÚPV. Byl projednáván i na VSP, jak bylo předestřeno.

Tento můj pozměňovací návrh míří do problematiky zaručených mezd zaměstnanců v soukromém sektoru. Jak už jsem uváděla včera na obou výborech, domnívám se, že tato novela měla být stručnější, že jejím smyslem měla být implementace směrnice o přiměřených minimálních mzdách. Bohužel si myslím, že byla naplněna jenom částečně, v jednom bodě jde naopak opačným směrem.

Cílem této směrnice totiž je dosáhnout životní úrovně pomocí důstojné ceny práce, zadruhé omezit chudobu pracujících, podporovat sociální soudržnost a snížit rozdíly v odměňování žen a mužů.

Výsledek, jak jsem řekla, jde podle mého názoru částečně mimo tento záměr. Protože původní vládní podoba, která byla projednána na tripartitě, byla ve sněmovně bohužel následně změněna. Zejména odbory se k tak zásadní věci, jako jsou minimální zaručené mzdy, nemohly potřebným způsobem vyjádřit ve správnou chvíli. Domnívám se, že dohody tohoto druhu by měly být dodržovány, zejména tehdy, pokud mají tak zásadní dopad na zaměstnance v soukromém sektoru.

Zrušení zaručených mezd je tak podle mého názoru a podle názoru i ČMKOS v rozporu s čl. 16 odst. 1 směrnice, který výslovně říká: Tato směrnice není platným důvodem ke snížení obecné úrovně ochrany již poskytované pracovníkům v členských státech, zejména ke snížení nebo zrušení minimálních mezd. Myslím si, že toto se stalo, protože v soukromém sektoru zaměstnanci v současné době nebudou mít jistotu, jakou měli v případě zaručených mezd, které byly rozčleněny do 8 kategorií.

Můj pozměňovací návrh je tedy v podobě, která byla na tripartitě dojednána. Zavádí 4 kategorie zaručených mezd v soukromém sektoru, přibližuje se tedy k tomu, jak je to upraveno v otázce zaručených platů.

Považuji za velmi nekonzistentní například, aby platy zaměstnanců ve veřejném sektoru požívaly větší ochrany než mzdy zaměstnanců v soukromém sektoru, kteří jsou naopak velmi často ve vyjednávání ve výrazně slabší pozici. Nevidím důvod, aby byla tato nerovnováha takto touto novelou zaváděna. Může to také způsobit i v určitých sektorech velkou nerovnováhu v tom, že lidé, kteří pracují se stejnými kompetencemi, ve stejné pozici v soukromém sektoru, nebudou mít právní ochranu svých mezd, jako to mají stejní pracovníci ve veřejném sektoru. Nevidím k tomu důvod.

Dovoluji si ještě připomenout jeden bod, který včera byl zmíněn na ÚPV, já za to děkuji, kdy bylo připomenuto, že zaručené mzdy a platy byly zavedeny v situaci, kdy docházelo velmi často na trhu práce k tomu, že někteří zaměstnanci dostávali oficiálně jenom minimální mzdu a zbytek byl vyplácen na ruku. Tato praxe byla právě zavedením institutu zaručených mezd a platů napravena. Myslím si, že je to správně. Bohužel, pokud zaručené mzdy v soukromém sektoru opět zrušíme, k této praxi se vrátíme. Myslím si, že to není krok správným směrem, měli bychom opět zaručené mzdy vrátit.

Proto vás prosím o podporu tohoto pozměňovacího návrhu a těším se na debatu. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama