Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2024 21:03:00

Labutí píseň paní Jourové

Labutí píseň paní Jourové

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu kee kariéře Věry Jourové v Evropské komisi

  Proměna této kdysi šedivé myši Evropské komise ve vrchní ideologický dozor EU je skutečně exemplární ukázka toho “jak chutná moc”. Obzvláště když dotyčný rychle pochopí, co po něm systém vyžaduje. Je proto dobře, že se přes veškeré její snahy pro paní Jourovou nenašlo domácí politické působiště. Zatím.

Že na černé listině je Maďarsko, oblíbený fackovací panák EU, už nepřekvapí. Slovensko mu dělá parťáka přesně od chvíle, kdy se premiérem stal Fico. Naproti tomu Polsko, kdysi černá ovce, zázračně rychle zmizelo ze seznamu třídních grázlů, co se moci ujal proevropský pan Tusk. Naopak tam přibyla Itálie (v článku ZDE není zmíněna), poté co strana premiérky Meloniové nepodpořila Ursulu vd Leyen na druhé funkční období v čele Komise. Jaké překvapení!

Za pozornost stojí, na jaké oblasti se kritika této zprávy zaměřuje. Jsou tři:

  1. Postavení veřejnoprávních médií
  2. Občanská společnost
  3. Stav justice

Není to náhoda. Veřejnoprávní média mohou být účinným propagandistickým nástrojem EU, pokud je jejich pozice na trhu dostatečně zafixována a finančně zvýhodněna proti těm privátním.

Totéž platí pro politické neziskovky, coby součást tzv.občanské společnosti (a nezřídka příjemce různých grantů EU), které mnohdy tlačí progresivní woke agendu, Green Deal, promigrační politiku atd.

No a konečně v dnešní době “soudcokracie” se soudy (zejména ty poslední instance), opřené o extenzivní výklad evropského práva, stále častěji stávají vítanou brzdou proti legitimním, avšak politicky nekorektním rozhodnutím národních reprezentací.

Ve všech třech případech tedy jde o potenciální spojence evropského politického mainstreamu, který se tak logicky stará o jejich posílení v boji s odvěkým nepřítelem - národními vládami, hlavně těmi odbojnějšími, které se cukají (což ale není případ ČR).


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama