Mgr. Martin Baxa

  • ODS
  • ministr kultury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2024 17:17:00

Ministr Baxa zahájil oficiální návštěvu Polska

Ministr Baxa zahájil oficiální návštěvu Polska

Třídenní pracovní návštěvu Polské republiky zahájil ministr Baxa ve středu 31. července ve Varšavě, kde se setkal s polskou ministryní kultury a národního dědictví Hannou Wróblewskou.

 Společně projednali nejen bohaté bilaterální kulturní vztahy, ale i aktivity, směřující k záchraně kulturního dědictví na Ukrajině.

Ministryně Wróblewská, která nastoupila do funkce letos v květnu, ocenila zejména propojení v česko-polském příhraničním regionu.

Tématem setkání bylo rovněž společné úsilí o nadnárodní sériovou nominaci Evropských papíren na Seznam světového dědictví UNESCO, kterou koordinuje polská strana. Česká republika byla spolu s Itálií, Německem a Španělskem přizvána ke spolupráci. Setkání obou ministrů předcházel slavnostní podpis Memoranda o spolupráci na této mimořádné nadnárodní sériové nominaci, kterou budou podepisovat všechny dotčené země.

„Jsem přesvědčen, že projekt, sdružující významná místa spojená s produkcí papíru z doby ruční výroby, která měla zásadní význam pro přenos znalostí a rozvoj evropské civilizace, bude úspěšný,“ uvedl ministr Baxa během podpisu.

Po skončení jednání oba ministři uctili památku obětí Varšavského povstání, které vypuklo před osmdesáti lety 1. srpna v polském hlavním městě. Slavnostní mše a následného vzpomínkového aktu u památníku Varšavského povstání se zúčastnili také polský prezident Andrzej Duda a německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

„Společně jsme uctili památku hrdinů Varšavského povstání, které se odehrálo před mnoha lety, ale jeho význam a odkaz zůstává nesmazatelný pro nás všechny. Bylo aktem odvahy a statečnosti lidí, kteří se postavili proti útlaku a nespravedlnosti, bojovali za svobodu a důstojnost svého města a svého národa,“ řekl ministr Baxa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama