Mgr. Vítězslav Schrek

  • ODS
  • Vysočina
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2024 18:05:00

V jihlavském muzejním komplexu vznikne přednáškový prostor pro veřejnost

V jihlavském muzejním komplexu vznikne přednáškový prostor pro veřejnost

Kraj Vysočina zahájil modernizaci a výstavbu edukačního centra a nového zázemí Muzea Vysočina Jihlava na Masarykově náměstí. Plánované práce navážou na nedávnou opravu průčelí dvou hlavních budov a obměnu expozic.

 Kraji se už v říjnu podařilo získat dotaci z evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu 2021-2027. „V jihlavském muzejním komplexu, patřícímu Kraji Vysočina, do dvou let vznikne velký přednáškový prostor pro veřejnost, dvě menší edukační místnosti včetně dílen pro děti, zázemí pro návštěvníky a odborná pracoviště muzea s laboratořemi,“ vyjmenoval hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek, který si prostory těsně před zahájením prací prohlédl společně se svým náměstkem pro oblast kultury a památkové péče Romanem Fabešem.

S nejrozsáhlejšími stavebními úpravami se počítá ve velkém dvoře muzea. „Stávající jednopodlažní objekt bude nastaven o další patro a podkroví, kde bude soustředěno edukační centrum a odborné zázemí muzea. Budova se po dostavbě přiblíží původnímu doloženému rozsahu. Dílčí stavební úpravy čekají také jeden z památkově chráněných objektů na malém nádvoří muzea, současné garáže a částečně i hlavní muzejní budovu,“ popsal rozsah plánovaných prací Roman Fabeš.

Rekonstrukce v hlavní budově se podle něj bude týkat především pokladny a průchodu do edukačního centra. Budovy jihlavského muzea Vysočiny, situované do vnitrobloku, doposud sloužily jako odborná zázemí, pracovny, sklady a depozitář.

„Stavební zásah by byl v krátkodobém časovém horizontu nevyhnutelný. V největším objektu, kam nyní veřejnost nemá přístup, vznikne mimo velkého a menšího přednáškového sálu také ateliér, který bude současně sloužit i jako pozorovatelna noční oblohy s možností využití mobilních dalekohledů na venkovní terase. Pravidelné akce muzea ve spolupráci s astronomy jsou u návštěvníků velmi oblíbené a úspěšně u veřejnosti téma astronomie popularizují,“ doplnil Roman Fabeš.

Stavební úpravy se dotknou také velkého dvora před budoucím edukačním centrem, kde vznikne posezení pro návštěvníky.

Stavba nového edukačního centra přijde Kraj Vysočina na téměř 65 miliónů korun bez DPH, velkou část nákladů pokryjí evropské dotace. Společnost Starkon, která zakázku na edukační centrum vyhrála, bude mít svůj tým na místě 21 měsíců, následovat bude vybavování interiérů a zařizování odborných pracovišť. Jedním z nich jsou i technické dílny, které nyní ještě čeká náročné stěhování veškerých truhlářských a dalších strojů.

Zásadní pro samotnou stavbu a generální rekonstrukci objektů je využívání minimalistických moderních materiálů, které budou respektovat historickou hodnotu stavby a nezastíní tradice. Pracovat se tak bude s vápennou omítkou, kamenem, dřevem, na vybraných místech budou osazena takzvaná bezrámová okna.

Koncem září loňského roku bylo Muzeum Vysočiny Jihlava slavnostně otevřeno po devítiměsíční rekonstrukci fasád obou budov na náměstí. Muzeum tak získalo zpět svou podobu z přelomu 19. a 20. století. Novinkou jsou i obměněné expozice.

Plánovaný projekt přístavby a rekonstrukce by do chodu muzea neměl zasáhnout. Návštěvníkům budou nové expozice přístupné po celou dobu navazující modernizace. Jen vstup pro návštěvníky bude mimořádně přesunut do míst současných prezentačních výloh, časem se změní podoba centrální recepce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama