Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2024 22:01:00

Česká republika obdrží od Německa další tanky Leopard 2A4

Česká republika obdrží od Německa další tanky Leopard 2A4

Ministerstvo obrany získá od Německa dalších 14 bojových tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank Büffel 3. Jedná se o již druhou kompenzaci pro Českou republiku za její dodávky vojenského materiálu Ukrajině, která čelí ruské agresi.

 První tank z této dodávky bude Česku expedován na konci letošního roku, zbylé bojové tanky pak dorazí do příštího dubna a vyprošťovací tank do začátku roku 2026. Byly také zahájeny předběžné tržní konzultace ohledně možného nákupu dalších tanků Leopard 2A4. Pokračuje se tak v modernizaci českého tankového vojska. Finální dokument ze série smluv, týkajících se převodu tanků, podepsali za českou stranu ředitel sekce logistiky Ministerstva obrany generálmajor Robert Bielený a za společnost Rheinmetall Stefan Ives a Alexandra Cristea-Schmid.

„Modernizace našeho tankového vojska pokračuje. Nahrazujeme konstrukčně překonanou sovětskou techniku novými, moderními stroji, které jsou schopné obstát na současném válčišti. Pro naše tankisty se jedná o důležitý skok kupředu. Rovněž chci německé straně poděkovat za to, že dokáže tímto způsobem ocenit naši pomoc Ukrajině, která čelí brutální ruské agresi,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová a dodala, že první tank bude dodán ještě letos a zbytek do začátku roku 2026. Tyto dodávky představují kompenzaci za vojenský materiál, který Česko dodává Ukrajině, a jedná se o již druhou takovou zásilku, jejíž hodnota je zhruba 4,5 miliardy korun.

„Pro AČR je to další zásadní krok k výstavbě těžké mechanizované brigády. Není to jenom krok dopředu pro tankové vojsko, ale i právě pro celou těžkou mechanizovanou brigádu, jejíž vybudování představuje náš závazek vůči kolektivní obraně NATO. Je to zásadní krok dopředu v tom, že přecházíme od sovětské techniky, kde jsme měli problémy jak s výrobou náhradních dílů, tak s úpravami nebo servisem a posouváme se k platformě, která je v mnoha ohledech lepší oproti platformě T-72,“ řekl generálmajor Bielený.

Česká republika již v letech 2022 a 2023 obdržela od Německa jako dar 14 bojových tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank Büffel 3 na podvozku Leopard 2A4. Tyto stroje jsou zařazeny v Armádě České republiky (AČR) u 73. tankového praporu. AČR tak bude mít celkově 28 bojových tanků Leopard 2A4 a 2 vyprošťovací stroje. Navíc zahajujeme předběžné tržní konzultace o nákupu dalších 14 kusů Leopardů 2A4. Zároveň probíhají jednání mezi českou a německou stranou o nákupu nejnovější verze tanku Leopard 2A8. Pokud tato jednání dopadnou úspěšně, tak by ČR na základě rámcové dohody mohla následně nakoupit 61 kusů tohoto stroje v několika modifikacích s případným pořízením dalších 16 tanků v budoucnu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama