Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2024 10:18:07

Zásadně odmítáme zřízení národního parku Křivoklátsko!

Zásadně odmítáme zřízení národního parku Křivoklátsko!

Fialova vláda postupuje proti vůli místních občanů i samospráv, když prosazuje zřízení národního parku Křivoklátsko.

Záměr prosazuje současný ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), kdy se odkazuje na to, že zřízení tohoto národního parku si předsevzali ve vládním prohlášení. V současné době vrcholí přípravy chystaného národního parku Křivoklátsko, který by měl být již pátým v České republice.

Už v roce 2021 zastupitelstvo Středočeského kraje podpořilo vyhlášení národního parku Křivoklátsko, kdy pro byla většina zastupitelů. Hnutí SPD tento záměr od svého počátku odmítá, stejně tak jako většina tamních radnic a občanů zde žijících. Ti se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či přílišné ochrany stromů, a to i těch, které už jsou uschlé, čímž by se utlumila i životaschopnost celých lesů.

Zamýšlený NP odmítá také Svazek obcí Křivoklátska, jehož členem je 28 obcí z regionu, což představuje přibližně 15 tisíc obyvatel. Předsedkyně svazu a starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová připomněla, že svazek se ve svém názoru opírá o odborné studie i zkušenosti z jiných národních parků, a též zmínila, že mají obavy z hromadného turismu. Zástupci těchto obcí se též obávají bezzásahového režimu hospodaření, který může krajinu dosud udržovanou člověkem a její rozmanitost naopak poškodit. Byla též iniciována petice, ve které byly uvedeny důvody odmítající vyhlášení národního parku Křivoklátsko. Dokument podepsalo více než 11.300 lidí, kteří chtějí zachovat nynější chráněnou krajinnou oblast (CHKO). Ochrana je podle nich dostatečná a připomínají, že jde především o kulturní krajinu, nikoliv původní, člověkem neovlivněnou přírodu.

Petici podpořili i místní křivoklátští lesníci, kdy se jejich zástupce Robin Ambrož vyjádřil, že záměr postrádá racionální odborný základ. Podle Ambrože se například velmi osvědčil Lesnický park Křivoklátsko, který mimo jiné propaguje přírodní i kulturní hodnoty oblasti. Ten byl založen společně Lesy ČR, největším soukromým majitelem lesů v České republice Jerome Colloredo-Mannsfeldem a Českou lesnickou společností Křivoklát v roce 2010. Slouží i jako alternativa k národnímu parku, je zde zázemí pro turisty a zároveň zde žijí vzácné živočišné i rostlinné druhy. Ti, co nesouhlasí se zřízením národního parku Křivoklátsko, dlouhodobě upozorňují, že oblast Křivoklátska stovky let vytvářeli především lesníci a lesní hospodáři a odborníci potvrdili, že na území plánovaného parku nepřevažuje člověkem neovlivněná příroda. Jedna ze studií uvádí, že původní jsou jen přes čtyři procenta porostů.

Hnutí SPD zásadně odmítá zřízení národního parku Křivoklátsko, kdy jsme za plné zachování chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, která byla vyhlášena v roce 1978. Ta má rozlohu 628 km² a nachází se v západním okraji Středočeského kraje zhruba 30 kilometrů od Prahy. Jejím účelem je ochrana původního krajinného vzhledu včetně mimořádně cenných přírodních lokalit. Jsme zcela zásadně proti zřízení národního parku Křivoklátsko, což máme i ve svém programu pro volby do krajského zastupitelstva Středočeského kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama