Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2024 21:28:07

Vích (SPD) Nedostupné bydlení Fialovu vládu nechává v klidu

Vích (SPD) Nedostupné bydlení Fialovu vládu nechává v klidu

Finančně čím dál víc nedostupné bydlení a razantně stoupající ostatní životní náklady vláda neřeší, naopak ještě „přilévá olej do ohně”.

Vlastní bydlení jen pro vyvolené nebo cizince

V ČR se dále prohlubuje nedostupnost bydlení. Cena nového bytu o průměrné velikosti 70 metrů čtverečních u nás činí v průměru více než 13 hrubých ročních platů, což je nejvíce v celé Evropě. Vyplývá to z dat Property Indexu prestižní mezinárodní poradenské společnosti Deloitte, jak zveřejnil např. irozhlas.cz. Pro srovnání – v Itálii, Norsku, Polsku, Dánsku, Slovinsku či Chorvatsku stačí občanům na pořízení bydlení méně než osminásobek průměrné hrubé roční mzdy, což je oproti ČR propastný rozdíl.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou navíc v ČR momentálně páté nejvyšší v Evropě. V Česku je v průměru třeba 13,3 hrubých ročních mezd na pořízení vlastního nového bytu. Je to nejvíce z celé Evropy. Praha je zároveň v tomto ukazateli druhou nejméně dostupnou evropskou metropolí po nizozemském Amsterdamu. Zatímco v roce 2023 to bylo pro získání bytu v Praze potřeba 13,3 ročních hrubých mezd, letos to je dokonce 14,5. V Praze se cena za 1 metr čtvereční nového bytu dostala dokonce na astronomických 155 tisíc korun!

Děsivé je, že máme otevřený trh s bydlením, tedy jsme vystaveni konkurenci „peněz” z celého světa, například formou ukládání finančních prostředků různých fondů do českých nemovitostí. S tím samozřejmě naši lidé vydělávající nevelké mzdy nemůžou soutěžit. Navíc takové byty nemusí být vždy pronajímané a tedy se objevují prodané (investiční), ale prázdné byty, což českému trhu s bydlením také nijak nepomáhá.

Proč jsou byty u nás tak drahé?

Vysoké ceny bytů v České republice jsou způsobeny několika faktory, které společně vytvářejí nedostatek dostupného bydlení a tlačí ceny nahoru. Zde jsou hlavní důvody:

1. Nedostatek nabídky: Výstavba nových bytů zaostává za poptávkou, zejména ve velkých městech jako Praha a Brno. To je částečně způsobeno složitým a zdlouhavým procesem schvalování stavebních projektů, který může trvat několik let.

2. Vysoká poptávka: Poptávka po bydlení je silná, zejména v atraktivních lokalitách. To je způsobeno přirozeným růstem populace, urbanizací a také přílivem zahraničních pracovníků a investorů. Kromě toho, nízké úrokové sazby hypoték v minulých letech zvýšily dostupnost úvěrů, což vedlo k většímu zájmu o koupi nemovitostí.

3. Investiční nákupy: Byty jsou často nakupovány jako investice, ať už domácími nebo zahraničními investory. Tito investoři kupují nemovitosti s cílem je pronajímat nebo držet jako bezpečné úložiště kapitálu, což dále omezuje dostupnost bytů pro běžné kupce.

4. Rostoucí náklady na výstavbu: Cena stavebních materiálů, práce a pozemků roste, což se promítá do vyšších cen nových bytů. Nedávné globální problémy, jako je pandemie nebo válečné konflikty, zhoršily dodavatelské řetězce a zvýšily náklady na stavební materiály.

5. Regulace a daně: Legislativa a regulační požadavky, jako je například zákon o ochraně památkových zón nebo různé ekologické normy, mohou prodražovat a zpomalovat výstavbu. K tomu přispívají také vysoké daně z nemovitostí a daně spojené s koupí nemovitostí. Tyto faktory společně vedou k tomu, že nabídka bydlení je omezená a ceny bytů rostou, což způsobuje, že pro mnoho lidí je vlastní bydlení nedosažitelné.

Amatérská digitalizace stavebního řízení od Pirátů

Za současnou kritickou situaci je primárně zodpovědný resortní ministr Ivan Bartoš (Piráti), který svou funkci odborně ani manažersky absolutně nezvládá a měl být již z vlády dávno odvolán. Dostupnost bydlení měla zajistit Bartošem navržená digitalizace stavebního řízení, jejíž proces ovšem po zavedení do praxe kvůli nepřipravenosti a nevyzkoušenosti zcela zkolaboval a povolování staveb se de facto zastavilo.

Hnutí SPD jasně říká, že stát musí převzít plnou odpovědnost za budování dostatečných kapacit cenově dostupného vlastnického i nájemního bydlení pro české občany, zejména pro mladé rodiny. Je nutné obnovit rozsáhlou bytovou výstavbu na úrovni státu, měst a obcí a nastartovat námi navržený projekt výhodných půjček na bydlení pro pracující rodiny s garancí státu. Pokud budeme součástí příští vlády, tak tyto návrhy prosadíme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama