Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2024 20:07:00

Našim cílem je, aby na tíživou situaci rodin nedoplácely děti

Našim cílem je, aby na tíživou situaci rodin nedoplácely děti

Rodiče školáků, kteří potřebují pomoct s výdaji na školní pomůcky, mohou žádat o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci.

 Jedná se o specifický druh pomoci, který je spojen s úhradou nákladů v souvislosti se vzděláváním a MPSV ho vyplácí každoročně.

Již devátým rokem také běží projekt Obědy do škol, díky kterému mohou mít žáci a studenti obědy zcela zdarma. I ve školním roce 2024/2025 tak podpoříme nemalou část rodin v tíživé finanční situaci.

Mimořádná okamžitá pomoc (MOP) je jednorázovou dávkou, která může být poskytnuta v situacích nepříznivého a mimořádného charakteru, které je třeba řešit bezodkladně. Jednou z možností, kdy ji lze využít, je právě oblast vzdělávání. Kromě školních pomůcek se jedná např. o úhradu družin, škol v přírodě, adaptačních kurzů či nákladů spojených s mimoškolními aktivitami, např. jazykové kurzy, tábory, apod.

Částka, která může být žadatelům vyplacena, se určuje podle druhu potřebného výdaje a jeho výše. Aktuální průměrná výše tohoto typu MOP je 3123 Kč a částka se meziročně zvyšuje. V porovnání s předchozími lety je v období leden-červenec počet žádostí velmi podobný. Letos bylo k 31.7.2024 vyplaceno na MOP pro účely vzdělávání celkem 1324 dávek. Výrazný nárůst však teprve očekáváme, a to především v září a v říjnu. V těchto měsících bylo v loňském roce přiznáno 55 % všech žádostí z celého kalendářního roku.

„V nadcházejících týdnech očekáváme největší počet žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc, která se pojí s výdaji nového školního roku. Našim cílem je, aby na tíživou situaci daných rodin nedoplácely děti. Právě těm jsme připraveni pomoci. Zároveň bych rád připomněl, že o tuto dávku lze žádat i v průběhu roku, a to např. v souvislosti s lyžařskými kurzy v zimních měsících,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Byť je mimořádná okamžitá pomoc jednorázovou dávkou, lze o ni v případech, kdy se rodiny dostanou do tíživé finanční situace vícekrát v průběhu roku, požádat i opakovaně. Pokud dojde k poskytnutí MOP opakovaně, je nutné dodržet limit pro daný kalendářní rok, který nesmí překročit desetinásobek životního minima jednotlivce, což odpovídá 48 600 Kč.

MPSV také dále podporuje bezplatné školní stravování formou programu OPZ+. V loňském školním roce zažádalo o finanční prostředky na bezplatné obědy všech čtrnáct krajů. Počet zapojených dětí si určují právě kraje, a to na základě vlastních předběžných odhadů a priorit. Největší podpora jde směrem k základním a středním školám a dále také do mateřských škol.

„Obědy do škol vnímám jako jeden z klíčových projektů. Něco pro většinu z nás tak běžného, jako je oběd pro své dítě, si totiž někteří rodiče dovolit nemohou. Pomoc v tomto směru je tak naprosto zásadní a vítám zapojení všech krajů. Právě kraje poté vyčleněné peníze dále distribuují tak, aby se dostaly k těm školákům, kteří je potřebují nejvíce,“ doplnil ministr Jurečka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama