prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2024 23:08:00

Očkování na podzim je základem prevence respiračních onemocnění

Očkování na podzim je základem prevence respiračních onemocnění

Každoročně v průběhu podzimu a zimy sledujeme nárůst počtu případů respiračních infekcí, včetně covidu-19 a chřipky a s tím související nárust počtu hospitalizací. Účinnou prevencí závažných průběhů je očkování.

 Ministerstvo zdravotnictví doporučuje všem občanům, zejména pak osobám ve vyšším riziku závažnějšího průběhu, aby zvážili očkování proti chřipce a covid-19 v průběhu podzimu. Očkování pomáhá významně snížit riziko závažnějších průběhů a hospitalizací.

„S příchodem chladnějšího počasí se zvyšuje riziko šíření respiračních onemocnění, včetně chřipky a COVID-19. Očkování je nejúčinnější způsob, jak významně snížit riziko závažnějšího průběhu a chránit se před komplikacemi spojenými s těmito nemocemi,” řekl na dnešním setkání s novináři ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Podzimní a zimní období každoročně přináší vyšší výskyt respiračních infekcí, které mohou mít vážné dopady zejména pro osoby vyššího věku a osoby s chronickými onemocněními. Očkování nejen snižuje riziko nákazy, ale zejména zmírňuje průběh nemoci v případě, že se nakazíte,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

„Očkování představuje jeden z nejúspěšnějších a nákladově nejefektivnějších nástrojů ochrany veřejného zdraví, které zachraňuje životy a zlepšuje zdraví. Očkování proti chřipce a covid-19 není výjimkou a je důležitým preventivním nástrojem ochrany veřejného zdraví, který pomáhá snižovat dopady těchto závažných infekcí v průběhu podzimu a zimy, kdy je systém zdravotní péče vystaven každoročně zvýšenému tlaku. Vysoká proočkovanost je tak důležitým nástrojem prevence těchto dopadů,“ řekl vedoucí oddělení epidemiologie a podpory zdraví Zdeněk Kyselý.

Pro tuto sezonu má Česká republika objednáno více než 700 tisíc dávek očkovacích látek proti covid-19, z toho více než 500 tisíc dávek obdrží do konce září a dalších 200 tisíc dávek v prosinci 2024.

Očkování stejně jako v loňském roce bude možné u praktických lékařů a v očkovacích centrech. Seznam očkovacích míst je dostupný na webové adrese ZDE, kde bude zveřejněn i seznam praktický lékařů, kteří budou nabízet i očkování pacientům, které nemají ve své péči.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama