Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2024 18:05:00

Ekonom, který formoval moderní ekonomické myšlení

Ekonom, který formoval moderní ekonomické myšlení

Vzpomínka na svém veřejném facebookovém profilu na významného ekonoma 20. století Miltona Friedmana

 Milton Friedman (1912-2006) byl ekonom, jehož myšlenky měly zásadní vliv na moderní ekonomické myšlení a politiku. Dnes by se dožil 112 let. Byl známý jako zastánce kapitalismu volného trhu, přesvědčený obhájce svobody jednotlivce a omezených zásahů státu do ekonomiky. Nebál se zpochybňovat převládající ekonomická paradigmata a zanechal tak trvalý odkaz, který dodnes ovlivňuje politiku i ekonomiky po celém světě.

Friedmanovy rané životní zkušenosti sehrály významnou roli při utváření jeho pozdějších ekonomických názorů. Vyrůstal v době velké hospodářské krize a byl tak přímým svědkem ničivých důsledků chybných vládních politik, což ho později vedlo k pochybnostem o účinnosti intervenčních opatření. Tato formativní zkušenost položila základ jeho budoucí práce, ve které se snažil prosazovat přístupy, jež zdůrazňovaly osobní svobodu a principy volného trhu.

Friedman zpochybnil keynesiánskou ortodoxii, která do té doby naprosto dominovala ekonomickému myšlení. Tvrdil, že výdaje jednotlivců jsou více ovlivněny jejich dlouhodobými očekáváními ohledně příjmů než aktuální výší příjmů. Tato hypotéza zpochybnila převládající keynesiánskou představu, že vláda může vyladit ekonomiku prostřednictvím politiky na straně poptávky.

Nejvlivnější součástí Friedmanovy práce bylo ale jeho prosazování monetarismu. Friedman tvrdil, že změny peněžní zásoby jsou hlavní příčinou inflace a hospodářské nestability. Obhajoval proto stabilní a předvídatelnou míru růstu peněžní zásoby. Tato jeho myšlenka zásadně změnila chápání měnové politiky a ovlivnila praxi centrálního bankovnictví po celém světě.

Myšlenky chicagského ekonoma dalece přesáhly akademickou půdu. Aktivně se zapojoval do veřejných debat a politických diskusí, byl hlasitým kritikem sociálního státu a tvrdil, že sociální záchranné sítě, ačkoli mají dobré úmysly, často odrazují od práce a brzdí hospodářský růst. Jeho myšlenky sehrály klíčovou roli při utváření ekonomických reforem v zemích, jako je Chile, Spojené království, Spojené státy ale významnou roli hrály také v průběhu naší ekonomické transformace v 90. letech.

Milton Friedman byl průkopník. Jeho obhajoba omezených státních zásahů, monetarismu a svobody jednotlivce zanechala nesmazatelnou stopu v ekonomickém myšlení i politice.

A na závěr jeden z mnoha jeho citátů, který je potřeba si i dnes připomínat: „Inflace je vždy a všude peněžním jevem v tom smyslu, že je a může být vyvolána pouze rychlejším růstem množství peněz než produkce.”

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama