Ing. Lukáš Wagenknecht

  • BPP
  • Praha 8
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2024 16:10:00

Moderní doba si žádá moderní přístup k volebnímu procesu

Moderní doba si žádá moderní přístup k volebnímu procesu

Na jednání Senátu prošel zákon, který Čechům v zahraničí konečně umožní spravedlivější a snazší možnost volit.

 Senátoři a senátorky tak jasně ukázali, že jim na českých občanech záleží a že chtějí, aby byly demokratické volby dostupnější. Novelu zákona o korespondenční volbě spolupředložili do Poslanecké sněmovny Piráti. Nyní zamíří k podpisu prezidenta.

„Moderní doba si žádá moderní přístup k volebnímu procesu. Schválení korespondenční volby je krok k modernější a férovější společnosti. A tenhle kurz my s Piráty držíme. Dnes Češi pobývající z jakéhokoli důvodu v zahraničí, kteří se chtějí účastnit voleb, musí cestovat i tisíce kilometrů přes celou zemi a hledat, jak se dostanou na ambasádu. Je to překážka, kterou ne vždy mohou překonat a je jim fakticky bráněno účastnit se demokracie v domovské zemi. To díky možnosti volit poštou skončí,“ okomentoval dnešní výsledek senátního hlasování pirátský senátor Lukáš Wagneknecht, který v podzimních volbách bude svůj mandát obhajovat.

Podobný pohled má i senátor Marek Hilšer, který nyní obhajuje svůj mandát s podporou Pirátů:  „Korespondenční volba je naprosto běžný servis, který svým občanům poskytuje drtivá většina států Evropy. Jde o uplatnění volebního práva, které má stát povinnost lidem zajistit. Češi a Češky v zahraničí teď jen jednou kliknou na internetové stránce a dostanou domů obálky. Do obálky vloží svůj hlas, obálku odešlou a mají hotovo. Bez zbytečných složitostí, zbytečného utrácení peněz za jízdné a dlouhého cestování. Jsem rád, že tenhle dluh po desítkách let slibů konečně splácíme,” uvedl.

„I díky vyjednávání Pirátů už během projednávání ve Sněmovně se povedlo dojít k variantě, která bude funkční, jednoduchá a přístupná všem Čechům v zahraničí, kteří si o ni požádají a budou dopředu vědět, kde v zahraničí se budou v době doručení volebních obálek nacházet. Cílem bylo, aby celá žádost byla maximálně snadná. A aby vše potřebné bylo možné odkliknout v jednom online formuláři,“ doplnila senátorka za Piráty Adéla Šípová.

Podle Pirátů je nutnost zavést jednodušší přístup k volbám ze zahraničí jasně patrná už více než dvacet let. Schvalování už v Poslanecké sněmovně provázela řada obstrukcí od představitelů opozičních stran, kteří přitom sami zavedení korespondenčního hlasování v minulosti slibovali. U voleb poštou se v demokratických státech, kde jsou zavedeny, neprokázaly žádné výraznějí problémy, které by měly zavedení v České republice bránit. Právo volit mají všichni občané podle naší Ústavy a je v zájmu celé společnosti, aby bylo toto právo co nejdostupnější. To nyní potvrdily obě komory Parlamentu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama