Ing. Miroslav Balatka

  • BPP
  • Sokolov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2024 21:12:00

Korespondenční volby. Konečně jsme ve 21. století

Korespondenční volby. Konečně jsme ve 21. století

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě.

 Jsem moc rád, že se ČR konečně připojila k vyspělým státům Evropy i celého světa. Je zde pravidelné hlášení ze schůze Senátu, která měla číslo 28 a byla dvoudenní.

Po dvaceti letech, kdy bylo téma diskutováno a slibováno, jsme jako země symbolicky ve středu 21. srpna připojili k jiným státům, jako je Velká Británie, Švýcarsko, USA, Kanada, Austrálie, Finsko, Slovensko, Německo, Rakousko (a další desítky států) a konečně jsme po Sněmovně i v Senátu schválili korespondenční volbu. Zavedení tohoto standardního nástroje, který ulehčuje možnost volit lidem, kteří mají volební právo a pracují, studují nebo žijí mimo ČR, je naším státem slibován už od roku 2004. Diskuse byla košatá, všechny aspekty a obavy zákona byly v této diskusi vysvětleny a byly zodpovězeny všechny dotazy. Pro zájemce připojuji odkaz na stenozáznam kultivované senátní diskuse, která byla o mnoho dní kratší a o mnoho věcnější a přehledná, než maraton obstrukčních příspěvků poslanců ANO a SPD při projednávání ve Sněmovně. Přepis senátní diskuse naleznete zde: https://1url.cz/I1ErH (byl to poslední projednávaný tisk prvního dne jednání).

Dlouhá diskuse se také vedla k aplikaci stavebního zákona a dalším bodům. Čtyři zákony jsme s pozměňovacími návrhy vrátili zpět do Sněmovny, projednali jsme za dva dny celkem 16 tisků, zde je celý pořad schůze:

Návrh zákona o veřejné hydrometeorologické službě a o změně zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů (zákon o veřejné hydrometeorologické službě) /senátní tisk č. 298/ - schválen.

Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny příloh I a II Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů, přijatých v Samarkandu, Uzbekistán, dne 17. února 2024 /senátní tisk č. 266/ - dán souhlas k ratifikaci.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 294/ - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /senátní tisk č. 296/ - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /senátní tisk č. 300/ - pozměňovací návrhy.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony/senátní tisk č. 295/ - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /senátní tisk č. 305/ - pozměňovací návrhy.

Návrh usnesení Senátu k aplikaci nového stavebního zákona - návrh usnesení schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 275/2012 Sb., o volbě prezidenta republiky a o změně některých zákonů (zákon o volbě prezidenta republiky), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /senátní tisk č. 297/ - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 88/2024 Sb., o správě voleb, a některé další zákony /senátní tisk č. 284/ - schválen.

Návrh zákona o veřejných kulturních institucích a o změně souvisejících zákonů (zákon o veřejných kulturních institucích) /senátní tisk č. 299/ - schválen.

Návrh zákona o vnitrostátních orgánech v oblasti polovodičů a některých jimi vykonávaných činnostech /senátní tisk č. 303/ - schválen.

Společná zpráva Evropskému parlamentu a Radě Zvláštní administrativní oblast Hongkong Výroční zpráva za rok 2023 /evropský senátní tisk č. K 147/14/ - přijato doporučení VZOB.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu, ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 304/  - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 302/ - pozměňovací návrhy

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 301/ - pozměňovací návrhy.

Konec hlášení. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama