PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2024 8:22:00

Lepší podmínky pro lidi, kteří si hledají novou práci

Lepší podmínky pro lidi, kteří si hledají novou práci

Vláda přijala rozsáhlou úpravu zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti. Ty pomohou zvýšit flexibilitu pracovněprávních vztahů a umožnit zaměstnavatelům i zaměstnancům reagovat na aktuální potřeby moderního trhu práce.

 Schválené změny vychází z aktualizovaného programového prohlášení vlády a Piráti tím naplňují další část svého ekonomického plánu Republika v pohybu.

„Jako Česko jsme unikátní - máme rekordně málo nezaměstnaných a zároveň bohužel relativně nízké mzdy. Jedním z důvodů je, že se lidé bojí měnit zaměstnání. Považují to za příliš složité a nejisté. Už v našem ekonomickém plánu Republika v pohybu máme návrhy, jak trh práce a ekonomiku rozhýbat. Dnes se nám na vládě podařilo část návrhů prosadit,” okomentovala jednání vlády místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová s tím, že změnu v podmínkách podpory v nezaměstnanosti za účelem zvýšení mobility zaměstnanců, nalezení optimálního zaměstnání vzhledem ke kvalifikaci a dovednostem uchazeče a zlepšení jejich vyjednávací pozice vzhledem k vyjednávání o mzdách prosazují Piráti už od minulého volebního období. „Práce se musí vyplatit. A vyplatí se jen v případě, kdy lidé budou mít čas a lepší vyjednávací pozici najít si tu nejlepší práci, na kterou mají kvalifikaci a schopnosti,“ uvedla Richterová.

Do novely se podařilo zařadit i zlepšení postavení žen na rodičovské. Nově bude umožněna práce při rodičovské na zkrácený úvazek nebo dohodu na stejný druh práce: „Je to paradoxní, ale doposud nemohla například účetní pracovat při rodičovské na malý úvazek ve své původní firmě jako účetní, jako uklízečka ano,“ doplnila pirátská náměstkyně na MPSV Zuzana Freitas Lopesová.

Schválené úpravy dále přinesou i zrovnoprávnění registrovaných partnerů v případě překážek v práci. Piráti prosadili i možnost, aby mohli být zaměstnanci ve státní službě členy řídících orgánů neziskových organizací a spolků, typicky mysliveckých, včelařských a podobných, což jim doposud zákon zakazoval.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama