Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2024 10:23:59

Přejeme všem školou povinným dětem úspěšný návrat do školních lavic!

Přejeme všem školou povinným dětem úspěšný návrat do školních lavic!

V pondělí 2. září se opět děti plně zapojí do povinných výukových aktivit a začne školní rok 2024/2025. Tento víkend pro ně tedy bude poslední v rámci dvouměsíčních letních prázdnin.

Hnutí SPD zastává v otázkách našeho školství jednoznačné stanovisko, že je nutné navyšovat finance do kvalitního vzdělávání a školství, neboť to jsou investice do budoucnosti našeho národa. Stát v rámci své prosperity potřebuje vzdělané lidi, kteří umí své znalosti načerpané během studií následně uplatnit ve svých profesích. Přístup ke kvalitnímu základnímu vzdělání nesmí být odepřeno nikomu a musí být poskytováno státem kontrolovanými vzdělávacími institucemi bezplatně.

Pětikoaliční vláda pod vedením premiéra Petra Fialy neplní sliby, které si stanovila ve svém programovém prohlášení pro oblast školství. Současná úroveň financování českého školství, kdy se za současné vlády vystřídali již tři ministři, je stále i nyní pod vedením ministra školství Mikuláše Beka (STAN) velmi žalostná. Po téměř třech letech působení vlády pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) jsme klesli v souvislosti s vývojem rozpočtové kapitoly ministerstva školství pod úroveň států EU na 4,1 %; už příští rok klesneme dokonce pod 4 %.

Ministr školství Bek se ve vztahu ke své osobě v žádném případě nechová jako řádný hospodář (viz např. jeho náklady na služební byt v Praze), ale pro pracovníky ve školství neumí vybojovat finanční prostředky tak, aby byli za svou práci adekvátně finančně ohodnoceni. Nízké platy nepedagogických pracovníků ve školství, mezi které patří kuchařky, školníci, uklízečky a další jsou trestuhodně nízké, a ani pedagogové nemají platy v takové výši, jaké jim vláda slibovala. Platové tabulky učitelů a pedagogů v roce 2024, na základě závazku vlády o navýšení na 130 procent průměrné mzdy, se v průměru měly zvýšit o 2.500 korun, k čemuž ale nedošlo.    

Začátek školního roku pocítí negativně v rámci výdajů na školní pomůcky a kroužků pro děti hlavně jejich rodiče. Podle průzkumu společnosti Twisto přináší 1. září pro 12 procent rodin velké finanční potíže, dalších 57 procent českých domácností se v této souvislosti dostává do větších či menších finančních obtíží. Jednorázově totiž musí vydat několik tisíc korun, kdy průměrná cena za kompletní vybavení školáka se dle zveřejněných dat pohybuje od 7 po téměř 10 tisíc korun (zpravodajství CNN Prima NEWS).

Hnutí SPD jednoznačně navrhuje zvýšení rozpočtu pro školství a adekvátní finanční ohodnocení všech pracovníků ve školství. Po zveřejnění návrhu státního rozpočtu pro oblast školství, pokud nebude rozpracován dle našich představ tak, aby pokryl všechny potřebné výdaje pro jeho zdárný chod, podáme odpovídající pozměňovací návrhy, anebo navrhneme rozpočet přepracovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama