Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2024 20:07:00

Kraj vybral projektanta modernizace Hvězdárny a planetária v Hradci Králové

Kraj vybral projektanta modernizace Hvězdárny a planetária v Hradci Králové

Rada Královéhradeckého kraje nedávno schválila výsledek architektonické soutěže na projekt modernizace Hvězdárny a planetária v Hradci Králové.

 Vítězem se stal ateliér Neuvirt Novotná architekti, který navrhl citlivé řešení rekonstrukce historické budovy s ohledem na okolí hvězdárny. Záměrem kraje je získat kvalitní projektovou dokumentaci pro celkovou modernizaci objektu se zachováním funkčnosti vědeckého a edukačního pracoviště.

„Královéhradecká hvězdárna a planetárium je instituce, která dlouhodobě přitahuje a edukuje velké množství návštěvníků z řad laické veřejnosti. Naším cílem je nabídnout návštěvníkům ještě atraktivnější prostředí, čehož docílíme rekonstrukcí celého objektu hvězdárny a jejího okolí. Instituce si ve svých prostorech našla osvědčený způsob provozu, který by měl být velmi citlivě reflektován v projektové dokumentaci. Těší mě proto, že jsme architekta stavby vybrali cestou architektonické soutěže, která všechna důležitá kritéria zohlednila. Za dobu své existence se budova hvězdárny stala jednou z dominant jižního okraje města Hradce Králové. Modernizace bude z této skutečnosti vycházet a respektovat ji,“ uvedla náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu.

Dodala, že to byla již třetí architektonická soutěž, kterou kraj realizoval. První architektonickou soutěž kraj uskutečnil při přípravě projektu nové sportovní haly pro tělesnou výchovu v Nové Pace, druhou v případě projektování chráněného bydlení v Nové Pace.

Smyslem modernizace bude zvýšení atraktivity pro návštěvníky a větší otevřenost instituce. Cílem je hlavně podpořit vnímání a zájem o přírodní vědy pomocí názorné expozice i poutavého programu. Pracoviště hvězdárny a planetária dokáže zaznamenat zajímavý jev a projekcí či výstavou jej s ohledem na věk pozorovatele zprostředkovat, a tím přilákat veřejnost k dalšímu zájmu o vědu.

Výběr dodavatele projektové dokumentace – architektonického návrhu a navazujícího kompletního projekčního díla – kraj uskutečnil prostřednictvím architektonické soutěže, tedy jedinou formou výběru dodavatele, kdy je možné hodnotit a vybrat dle kvality předloženého konkrétního architektonického návrhu.

„Vybrali jsme soutěž, která nejlépe odpovídá nárokům na podrobné prověření nejširšího možného spektra návrhů, a to s ohledem na charakter budovy i specifické potřeby pro výzkum vesmíru a pozorování hvězd. Jednalo se o otevřenou, projektovou, dvoufázovou architektonickou soutěž o návrh. S vítězem nyní jednáme o uzavření smlouvy na dodání kompletní projektové dokumentace,“ doplnil první náměstek hejtmana pro investice, inovace a IT Pavel Bulíček.

V první fázi, kdy byla soutěž otevřena nejširšímu okruhu zájemců, kraj přijal jedenáct soutěžních návrhů. Odevzdané soutěžní návrhy porota hodnotila anonymně. Pět nejlépe hodnocených postoupilo do druhé fáze. Ve té měli vybraní soutěžící možnost reagovat na připomínky, podněty a hodnocení a dopracovat svůj návrh do větší podrobnosti. Hodnocení poroty ve druhé fázi již nebylo anonymní.

Na základě závěrů poroty byl jako nejlepší vybrán návrh architektonického ateliéru Neuvirt Novotná architekti, který získal odměnu ve výši 550 tisíc korun. Zároveň s tím ateliér dopracuje návrh a celou projektovou dokumentaci modernizace, za kterou kraj zaplatí 12,7 milionu korun včetně DPH.

Celková cena projektu modernizace se aktuálně odhaduje na 160 milionů korun. Přesnou výši nákladů stanoví až veřejná zakázka na stavební část. Tu by kraj mohl začít soutěžit v roce 2025.

Výsledky architektonické soutěže na modernizaci Hvězdárny a planetária v Hradci Králové:

  1. místo: Neuvirt Novotná architekti, s. r. o. (odměna ve výši 550 000 Kč)
  2. místo: LAPLAN, a. s. (odměna ve výši 300 000 Kč) 
  3. místo: MŮD architekti, s. r. o. (odměna ve výši 150 000 Kč)

Další oceněné návrhy, které postoupily do druhé fáze soutěže:

  • Dimenze projekt, s. r. o. (odměna ve výši 50 000 Kč)
  • RUDIŠ – RUDIŠ architekti, s. r. o. (odměna ve výši 50 000 Kč)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama