doc. Ing. arch. Petr Hlaváček

  • STAN
  • Hlavní město Praha
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2024 23:08:00

Konstrukci výtoňského mostu zachováme i v případě nové výstavby

Konstrukci výtoňského mostu zachováme i v případě nové výstavby

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zachování a přesunu konstrukce železničního mostu pod pražským Vyšehradem

 Ocelová konstrukce, která dnes na Výtoni spojuje vltavské břehy, je bezpochyby významnou kulturní památkou. V případě stavby nové konstrukce proto prosazujeme její zachování a přesun. Sloužit by mohla jako lávka pro chodce a cyklisty.

Současná dvojkolejná konstrukce nahradila původní jednokolejnou už po třech dekádách provozu v roce 1901. Pražané proti tomu zprvu protestovali, postupně ale nový most přijali za svůj, umožnil totiž potřebné rozšíření železniční dopravy. A stejnou situaci zažíváme i dnes.

Výtoň je dnes úzkým hrdlem železniční sítě, které musíme rozšířit, abychom zvládli rostoucí požadavky na příměstskou i regionální dopravu.

Revitalizace se spolu s novou zastávkou na trati stane základem transformace celé lokality, která je dnes spíše neprostupnou křižovatkou, a vdechne jí nový život.

Původní konstrukce bude v případě nové výstavby přesunuta a spojí Velkou Chuchli a Modřany. Díky tomu dojde také k propojení dvou významných cyklotras podél Vltavy. Součástí návrhu bude i návrat původních secesních prvků a oprava konstrukce.

Nový železniční most by rovněž měl mít ocelové oblouky a hlavně tři koleje. Třetí kolej je totiž klíčový prvek pro rozvoj pražské i regionální železniční sítě. Vzácné a stále funkční kamenné pilíře budou zachovány a léta uzavřené kamenné oblouky budou díky úpravě zpřístupněny a využity například pro kavárnu.

Za přínosnou spolupráci díky kolegům ze Správy železnic, Ministerstva dopravy a Zdeňku Hřibovi, náměstkovi pro dopravu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama