Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2024 19:57:52

Vích (SPD) Vládní rozpočet na rok 2025 - Po nás potopa!

Vích (SPD) Vládní rozpočet na rok 2025 - Po nás potopa!

Tragický diletantismus vlády Petra Fialy už přestávají krýt i vážení ekonomové, taková je to katastrofa. Zadlužení nejen nás, ale i našich dětí a vnuků pětikoalici vůbec nevadí.

Další velké zadlužování - už je to jeden bilion!

Po dvou měsících bez veřejné debaty ministr financí Zbyněk Stanjura, konečně zveřejnil návrh státního rozpočtu na rok 2025 s astronomickým schodkem 230 miliard korun. Navíc za situace, kdy kontinuálně a výrazně stoupají příjmy státu na vybraných daních. Hospodaření Fialovy vlády s veřejnými financemi je katastrofální. Souhrnný deficit státního rozpočtu bude za léta vládnutí pětikoalice 2022 až 2025 činit přibližně 1 130 miliard korun, tedy výrazně více než 1 bilion korun! Takto vysoké rozpočtové schodky jsou i jedním ze základních příčin dlouho trvající vysoké inflace a zdražování veškerých základních životních potřeb.

Renomovaní ekonomové se shodují, že k takto vysokému rozpočtovému deficitu není v době, kdy nepanuje žádná mimořádná společenská situace či krize, absolutně žádný důvod. Na zásadní nebezpečí zvyšování zadlužení státu ze strany Fialovy vlády nedávno ve své zprávě upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad, který konstatoval, že zadlužování v ČR bylo vloni druhé nejvyšší v EU. Za poslední tři roky, kdy je u moci Fialova vláda, se veřejný dluh ČR navýšil o 50 % a už přesáhl hranici tří bilionů korun! Rapidně rostou i  výdaje na obsluhu státního dluhu ČR, které jenom letos činí 95 miliard korun, což odpovídá třetině všech investic státu za tento rok.

Mimorozpočtové výdaje dluhy před EU

Navíc, jak dlouhodobě upozorňují ekonomové, tento rozpočet není celý, jeho části jsou skryté v různých fondech, hlavně v Státním fondu dopravní infrastruktury, a také v půjčkách přes EU, za které ale Česká republika ručí. V článku z 26. srpna 2024 na to upozorňuje web Echo24, cituji: „Odklánění části finančních prostředků do mimorozpočtového Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) zvyšuje státní dluh a snižuje transparentnost hospodaření s veřejnými prostředky. Takto hodnotí praktiku vlády Petra Fialy (ODS) Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ)." Jedno ze zadlužení prostřednictvím EU se jmenuje Fond obnovy - v angličtině Next Generation EU (asi tím myslí zadlužení i dalších generací), celkově za celou EU to bylo 750 miliard eur (v dnešních cenách prý už 806,9 milard eur - zdroj: web Evropské komise - teď už to v české verzi nazývají Plán na podporu oživení EU).

Propad průmyslové výroby, inflace, ale na Green Deal, Migrační pakt a Ukrajinu peníze najdou

České ekonomice se pod vedení Fialovy vlády nedaří. Oproti loňskému roku se například propadla průmyslová výroba o 3,4 % a inflace oproti loňsku opět stoupla o 2,2 %. Ani po 5ti letech se tak jako jediní nedostaneme na před kovidová čísla! Česká republika a její občané chudnou a hospodářství stagnuje, ale na druhou stranu dosavadní finanční podpora Fialovy vlády Ukrajině od roku 2022 činí přes 120 miliard korun. (Tyto údaje vyplývají z dat našeho Ministerstva práce a sociálních věc a Institutu světové ekonomiky v německém Kielu, která byla zveřejněna v minulých dnech). Fialova vláda také podporuje Green Deal a Migrační pakt EU a na druhou stranu ale odmítá od 1. září dorovnat platy státním zaměstnancům s nejnižšími příjmy. Jedná se mj. o nepedagogické pracovníky ve školství, sociální pracovníky, zapisovatele u soudů a další profese. Propad reálných příjmů těchto nízkopříjmových zaměstnanců státu za dobu působení Fialovy vlády přitom  již přesahuje 20 % a jejich základní tarifní platy jsou často nižší než aktuální minimální mzda! Všechny tyto kroky jsou potvrzením, že tato vláda není vládou odborníků, její kroky jsou zcela asociální a také proti zájmům občanů České republiky. Přijďte proto k volbám a dejte stopku pětikoaliční vládě Petra Fialy za tři týdny už při krajských volbách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama