Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2024 4:35:00

Více peněz na vzdělávání i vědu a výzkum

Více peněz na vzdělávání i vědu a výzkum

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke státnímu rozpočtu.

 Více peněz na vzdělávání i vědu a výzkum, rekordní investice a to především do dopravní infrastruktury, dodržení závazku obranných výdajů ve výši 2 % HDP, udržení sociálního smíru a konsolidace veřejných financí. To jsou hlavní priority návrhu rozpočtu na rok 2025, který včera Ministerstvo financí odeslalo vládě k projednání. Návrh navíc dodržuje plánovaný deficit ve výši 230 mld. Kč, a snižuje ho meziročně o 22 mld. Kč.

Jedná se jednoznačně o prorůstový rozpočet, který přináší rekordní investice ve výši 252 mld. Kč – což je mnohem vyšší částka, než kolik investovaly předchozí vlády v době vyššího ekonomického růstu. Pro srovnání v roce 2019 činily celkové kapitálové výdaje státu 139 mld. Kč.

I přesto, že z vládního manévrovacího prostoru ukrajují rostoucí mandatorní a kvazimandatorní výdaje, které tvoří přes 93 % celkových výdajů rozpočtu, podařilo se nám dodržet všechny klíčové priority a zákonné závazky vlády. Pro příští rok jsme tak posílili výdaje na školství o 15,6 mld. Kč (bez zdrojů z EU) včetně 3 mld. Kč, které dostanou vysoké školy. Celkové výdaje na výzkum a inovace bez zdrojů z EU meziročně posílí o 3 mld. Kč.

Objem peněz na platy učitelů je od ledna 2025 navržen o 7 % vyšší. Daří se nám tak dodržet náš závazek ohledně platů učitelů v regionálním školství, aby dosahovaly úrovně 130 % průměrné mzdy. Celkové výdaje na školství dosáhnou v příštím roce rekordních 287 mld. Kč. Dále se naše vláda zákonně zavázala ke každoročnímu nárůstu výdajů na obranu odpovídající 2 % HDP, v roce 2025 tak dáme na obranu celkem 161 mld. Kč.

Výrazně více prostředků bohužel vydáme i na financování státního dluhu, konkrétně 100 mld. Kč. To je o 5 mld. Kč. více než letos. I to je důvod, proč nepovolujeme v našem konsolidačním úsilí a i v příštím roce a snižujeme rozpočtový schodek. K tomu výrazně přispívá i konsolidační balíček, který platí od ledna tohoto roku, a snižuje deficit veřejných financí z loňských téměř 4 % HDP na odhadovaných 2,5 % HDP v roce 2024 a 2,1 % HDP v roce 2025.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama