Eva Decroix, MBA

  • ODS
  • Vysočina
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2024 18:09:00

Efektivní justice, účinné vymáhání a ochrana práv

Efektivní justice, účinné vymáhání a ochrana práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k justici a rodinnému právu.

 Taky jste si tolik užili léto? Vlasy mokré z rybníka. Uřadování na zahradě. Čas na přátele a rodinu. Odstup od rutiny a prostor na srovnání myšlenek.

A co nás čeká na podzim ? Pokusím se o malý výhled témat v oblasti justice..

Diskuze k dětskému certifikátu. Aneb jak zabránit lidem, kteří mají nebezpečnou trestní minulost, v práci s dětmi? Analýza ministerstva spravedlnosti se finalizuje. Řešení máme.

Věcný návrh zákona o náhradním mateřství je schválen vládou. Další kroky jsou před námi, co se ale stihne v tomto volebním období je velkou otázkou

Rozvodová novela. Snaha pomoci mnoha rodinám v krizi projít důstojně složitým obdobím a podpořit dohody. Čeká nás také diskuze o notářských rozvodech, nesouhlasím s nimi. Nepomohou. Projednání  zákona ve výborech proběhne již tento týden.

Zákon o podpoře bydlení. Mám k němu tisíc  a jednu výhrad. Jeho doprovodný zákon ale může zásadním způsobem pomoci nastavit férovější ochranu vlastníků a pronajímatelů. To pomůže i trhu s nájemní bydlením.

Dětský ombudsman. Práva dětí jsou pořád u nás tak nějak zlehčována. Pokud tato instituce vznikne a bude fungovat dobře, pomůže. Diskuze se blíží.

Lobbying. Nic dobrého si o této nové byrokracii nemyslím, neochrání nikoho. Ale budiž. Jen musí být smysluplná a ne „buzerační“ Zákonodárci se neobejdou bez podnětů zvenku, zprávy o jednáních nemají být zpovědní knihou ale objektivní informací.

Reforma vězeňství. Trestní politika je neudržitelná a často nevede k nápravě odsouzených, ale recidivě. Připravuji také akci pro děti vězněných rodičů, které jsou situací trestány bez viny také.

Domácí násilí. Zákon obsahuje systémová opatření zohledňujíci komplexní povahu domácího násilí a účinnější ochranu obětí. Chystám malý pozměňovací návrh, který oběti podpoří ve sporech finančně v oblasti přiznávání náhrady nákladů řízení.

Efektivní justice, účinné vymáhání a ochrana práv jsou důležitým pilířem demokracie a posilují důvěryhodnost ve stát!

Zajímá Vás nějaký z výše uvedených bodů? Napište. Ráda povím více. #ODSrdce Eva

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama