Ing. Lukáš Wagenknecht

  • BPP
  • Praha 8
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2024 16:13:00

Poplatky za předčasné splátky nedávají žádný smysl

Poplatky za předčasné splátky nedávají žádný smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zpoplatnění předčasného splacení hypoték.

 Od začátku září nesmyslně zdražuje předčasné splacení hypotéky.

Dostupnost bydlení zejména pro mladé rodiny, ale i pro kohokoliv jiného, je v dnešní době velký problém. Dokonce existují kroky, které naopak pořízení vlastního bydlení občanům komplikují.

Jedním z nich jsou nová pravidla pro předčasné splacení hypoték, která nově platí od září. Podle mého názoru je o to horší, že takové změny přichází v době, kdy na nás všechny dopadají změny konsolidačního balíčku.

Zdražení hypoték předcházela novelizace zákonů v souvislosti s rozvojem finančního trhu z pera Ministerstva financí pod vedením ODS. Zavedení poplatků za předčasné splacení hypotéky posílilo postavení bank na úkor jejich klientů.

Mně osobně takový návrh připadá nemorální v době, kdy české banky mají dlouhodobě jedny z nejvyšších bankovních poplatků, realizují miliardové zisky, chytře se vyhnuly placení mimořádné daně z nadměrných zisků, kterou ministerstvo financí zatížilo také energetické společnosti, které daně zaplatily. Vlastně to vypadá, že takové zákony ministr financí píše na míru bankám.

Podle mě a kolegyně Hany Kordové Marvanové poplatky za předčasné splátky jednoduše nedávají žádný smysl a pouze zhoršují postavení spotřebitele. Proto jsme v při projednávání v Senátu navrhli pozměňovací návrh, který by ponechal předchozí úpravu bez poplatků.

Náš návrh bohužel neprošel pouze o dva hlasy. Jediní kdo byli proti byli senátorky a senátoři z klubu ODS a TOP 09. Náš návrh budeme předkládat opakovaně, až do Senátu doputuje novela zákona, která tuto problematiku upravuje.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama