JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.

  • BPP
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2024 14:11:00

Ústavní soud ve věci porodů doma „střelil kozla“

Ústavní soud ve věci porodů doma „střelil kozla“

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k domácím porodům.

 Ústavní soud ve věci porodů doma "střelil kozla". Závěr, že vedení domácích porodů není zdr.péčí znamená:

Snížení jistoty rodiček. Nebudou mít nárok na poučení o rizicích a infosouhlas, nebude vedena zdr.dokumentace

Degradaci vzdělání. Domácí porody bude moci vést kdokoli (tedy i já, soudce Wintr či jakýkoli laik bez zdravotnického vzdělání) za stejných podmínek jako porodní asistentka s praxí a vzděláním podle CZ a EU práva.

Znemožnění úhrady. Fyziologické porody mimo nemocnici nebudou moci být  hrazeny ze zdravotního pojištění, ze kterého lze hradit jen zdr.péči; paradoxně, pokud ženě poskytne péči PA "za čárou" v Německu, hrazená služba to bude. U nás za to bude moci vybírat tisíce či desetitisíce, přímo od pacientek jak porodní asistentka, tak shodně jakýkoliv laik se živnosťákem, který si udělá hezké ezo webovky (protože bude mimo regulaci reklamy "na zdr.služby").

Nebohý Ústavní soud se sice snažil ženám chtějícím rodit doma nějak vyhovět, ale zabloudil v křivé, šikanózní "policarovské" změti vyhlášek Ministerstva zdravotnictví (které měl zrušit jako nezákonné a neústavní, to bylo správné řešení). Takže rodičkám i porodním asistentkám spíše uškodil. Může za to kolega Wintr, odpustí kolega Wintr??

Na jeho obranu: Rozmotat toto klubko vyžaduje znalost dvacetileté historie patlání zdravotnického práva zájmovými skupinami za deseti ministrů. Mimochodem podobného tomu, co dělalo MZ k obejití soudních rozsudků ve věci covidových restrikcí; toto se stalo viditelným pro širokou populaci, ale podobné zhůvěřilosti dělá ministerstvo mnohem, mnohem déle, v úhradách, v lécích, v regulaci zdravotnických profesí, kde to ale kromě pár insiderů skoro nikdo nevnímá - občané vidí teprve důsledky v nedostupné péči, chybějících lécích nebo třeba tzv. "nemožnosti požadovat lepší implantát".

Pokud na MZ nenastoupí někdo, kdo je současně detailně znalý této problematiky a současně má "gule" na to ji ve prospěch občanů rozstřelit, ve zdravotnictví lépe nebude. Ministr Válek tuto schopnost nemá a jsem zvědav, bude-li ji mít Kamal Farhan či jiný budoucí ministr, po výměně vlády.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama