MUDr. Martin Kuba

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2024 14:07:00

Najděte si čas na prevenci

Najděte si čas na prevenci

Jihočeský kraj a Všeobecná zdravotní pojišťovna zvou všechny, kdo se zajímají o svůj zdravotní stav, na Den jihočeského zdraví a prevence. Akce se koná v pondělí 16. září 2024 na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Od 13 do 17 hodin zde budou zdravotníci, mezi kterými nebude chybět zkušený dermatolog profesor Petr Arenberger, připraveni poskytnout všem návštěvníkům vybrané zdravotní výkony a preventivní vyšetření, zkonzultovat případné obtíže a doporučit účinné kroky k péči o zdraví. Vstup je zdarma, bez nutnosti předchozího objednání.

„Je lepší nemocem předcházet než s nimi později bojovat. Odpovědnost za své zdraví je na každém z nás. Všichni máme možnost do svého života zapojit zdravotně preventivní aktivity, upravit svůj životní styl a snížit tak rizika vzniku závažných a chronických nemocí. Ať už se jedná o pravidelný pohyb, zdravé jídlo nebo pravidelné preventivní prohlídky u svého lékaře,“ upozornil hejtman Martin Kuba.

Péče o vlastní zdraví je zásadní i podle Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Osvětě o důležitosti prevence se poslední roky věnujeme velmi intenzivně. Z našich zkušeností vyplývá, že nejvíce ceněné jsou zdravotní akce uspořádané na náměstích, kde lidé nemusí překonávat obavu z návštěvy ordinace a nutnost objednání se předem. Cestou z práce mohou zkonzultovat svůj problém či podstoupit rychlé vyšetření. Pokud nejsou výsledky uspokojivé, lékaři si klienty zvou rovnou do ordinací na další dovyšetření,“ vysvětlila důvody pořádání akce ředitelka Regionální pobočky VZP Plzeň Lenka Havlasová.

Zájemci, kteří na akci zavítají, si budou moci v mobilní ordinaci nechat zkontrolovat po letních dovolených kožní znaménka, podstoupit orientační vyšetření krevní skupiny, ověřit účinnost hygieny rukou pod UV světlem. Zjistí, jak předcházet osteoporóze, či jaké mají hodnoty BMI a tuku v těle. Mohou si nechat změřit cholesterol, krevní tlak a pulz. 

Důležité místo má v péči o zdraví dentální hygiena a zvláštní důraz bude kladen na onkologickou prevenci. Chybět nebudou ani praktické ukázky tejpování a sportovní masáže či vyšetření krční páteře. Jihočeská záchranka nabídne ukázku sanitních vozidel i možnost vyzkoušet si základní principy resuscitace na figurínách.

Ve stánku Všeobecné zdravotní pojišťovny budou zájemcům zodpovězeny dotazy týkající nabídky a možností čerpání příspěvků z Fondu prevence či preventivních programů určených nejenom klientům VZP. Jihočeský kraj společně s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu nabídne tipy na výlety vhodné pro nadcházející babí léto.

„Často se staráme o zdraví, až když máme problém, a to pak znamená větší nároky na zdravotní péči. Přitom péče o zdraví nemusí být drahá. Důležité je si to uvědomit a říct si: Udělám něco pro sebe, budu žít aktivně,“ uzavřel hejtman Kuba.

plakát

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama