doc. Ing. arch. Petr Hlaváček

  • STAN
  • Hlavní město Praha
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2024 20:07:00

Město má být prostupné

Město má být prostupné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k otevření zkratky přes nádražní areál v pražských Bubnech

 Otevřeli jsme zkratku přes nádražní areál v Bubnech, využít ji mohou chodci i cyklisti. Areál tvořil bariéru mezi dvěma hustě osídlemi čtvrtěmi po několik desetiletí, to se nyní mění. Dříve jste museli celé území složitě obcházet, dnes to máte z Dělnické do Veletržní podchodem jen pár kroků.

Vybudovat propojení bylo možné jen díky spolupráci města, městské části a Správy železnic, která zde kromě nové nádražní haly, jejiž skelet je už viditelný z blízkého okolí, buduje také důležité železniční spojení na letiště a směrem na Kladno. Právě díky železniční estakádě v tomto úseku bylo možné přidat podchod a propojení.

Zkratka navíc vede v linii budoucí ulice Nicholase Wintona, britského hrdiny, který zachránil od hrůz koncentračního tábora 639 československých dětí židovského původu tím, že jim zajistil azyl ve Spojeném království. Jeho hrdinský čin připomíná i umělecké dílo v podchodu.

Wintonovy děti v roce 1939 odjížděly z Hlavního, tehdy ještě Wilsonova nádraží. Na smutnější příběhy ale vzpomíná právě nádražní hala v Bubnech, odkud z Prahy v roce 1941 vyrazil první deportační transport s židovskými obyvateli. Do ghetta v polské Lodži odvážel tisíce mužů, žen i dětí. Válku přežilo pouze 24 z nich. V roce 1945 odtud při odsunu odjížděli zase pražští Němci.

Věřím, že se zkratka, ulice, ale i nádraží hala stanou místy, která vzhledem ke svojí historii, ale i poloze, budou především spojovat. Městské čtvrti i lidi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama